Daar is meldonium weer: twee Russische roeiers lopen tegen de dopinglamp

  Nikita Morgatsjev (uiterst links) en Pavel Sorin (uiterst rechts) testten vorige maand positief.

  Twee Russische roeiers hebben positief getest op het gebruik van meldonium. Dat heeft de voorzitter van de Russische roeifederatie bevestigd. Het duo is verwijderd uit de selectie voor de Olympische Spelen in Tokio.

  Nikita Morgatsjev en Pavel Sorin werden op 17 juni getest op trainingskamp in Griekenland. In de stalen van beide roeiers, die deel uitmaken van de Russische dubbelvier, werden sporen van meldonium aangetroffen.

   

  De kans bestaat dat de B-stalen negatief zullen zijn, maar de Russische roeifederatie neemt geen risico's en laat het duo uit de olympische selectie. "We begrijpen dat ze niet kunnen deelnemen in Tokio", klinkt het. "We doen er alles aan om te begrijpen waar de meldonium vandaan komt."

   

  De 40-jarige Morgatsjev zou aan zijn 4e Olympische Spelen deelnemen. Hij heeft 4 EK-medailles op zijn palmares. De 26-jarige Sorin zou in Tokio zijn olympisch debuut vieren.

  Meldonium: populair in het Oostblok

  Voor wie meldonium een belletje doet rinkelen, frissen we even uw geheugen op: het is hetzelfde product waarop de voormalige tennisster Maria Sjarapova in 2016 betrapt werd.

   

  Meldonium is een middel dat de doorbloeding bevordert en is vooral in het Oostblok erg populair, hoewel sommige wetenschappers het positieve effectief van het product betwijfelen. Toch prijkt het sinds begin 2016 op de lijst van verboden middelen.

   

  In dat jaar testten ook verschillende sporters - vaak uit Oost-Europa - positief op het gebruik van meldonium, dat ontwikkeld werd in Letland. Sjarapova was daarbij de grootste naam.