Waterpret tijdens warme dagen? Suppen is de ideale springplank naar andere watersporten

  Eindelijk vakantie. Wie genoeg heeft van wandel- en fietstochten kan het eens over een andere boeg gooien en het water opzoeken. Onze tip voor beginnende watersporters: suppen, ofwel Stand-Up Paddle Boarding. 

  Ideaal voor lichaam en geest

  Wat ooit begon als een handige manier om beginnende surfers van dichtbij in de gaten te houden is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige watersport. Stand-up paddle boarding of kortweg SUP is dan ook de meest polyvalente van alle surfdisciplines. Al rechtstaand op een grote surfplank peddel je je rustig een weg op meren en kanalen, maar wie het al beter onder de knie heeft kan zich ook uitleven op sterk stromende rivieren en woeste zeebaren. 

   

  Suppen is een prima workout voor lichaam en geest: terwijl je al peddelend je evenwicht probeert te bewaren, zorgt het kabbelende water voor de nodige  mentale rust. Het is ook een ideaal opstapje naar de wat moeilijkere surfdisciplines als golf- en kitesurfen.

  Kevin Van den Driessche is communicatieverantwoordelijke bij de federatie Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV). Hij legt uit welk materiaal je nodig hebt en waar je de sport kan uitproberen. 

  Materiaal

  "Wat je zeker nodig hebt is een zwembroek of badpak, een opblaasbaar

  SUP-board, een pomp en een peddel',  steekt hij van wal. 

   

  "De meeste boards zijn van het opblaasbare type, maar je kan eventueel ook een hardboard kiezen. Deze zijn natuurlijk minder compact en dus moeilijker te transporteren. Voor de veiligheid draag je ook best een lifejacket. Voor kleine kinderen is dat een absolute must."

  Een opblaasbaar SUP-board met pomp

  Een aardig boodschappenlijstje dus, maar de totale kostprijs valt volgens Kevin Van den Driessche nog wel mee: "Zoals bij elke (water)sport kan je stand-up paddle boarding zo duur maken als je zelf wilt. Doe zeker geen impulsaankoop: probeer het eerst eens uit, huur een plank en steek dan je licht op bij één van de vele clubs of SUP-scholen. Heb je verregaande interesse om regelmatig te gaan suppen? Reken dan op een bedrag van enkele honderden euro's voor een mooie supplank met alles erop en eraan."

  Probeer het eens uit, huur een plank en steek dan je licht op bij één van de vele clubs of SUP-scholen.

  Kevin Van den Driessche, WWSV

  Waar mag je suppen?

  Je eigen omgeving of een andere streek ontdekken vanop het water, dat klinkt aanlokkelijk. Toch mag je niet zomaar overal te water gaan, weet ook Kevin Van den Driessche: "Er zijn inderdaad enkele regels in acht te nemen, zowel op de Vlaamse binnenwateren als bij het suppen op zee." 

   

  Gelukkig heeft Sport Vlaanderen de laatste jaren een aantal vaste peddelroutes ontwikkeld, samen met verschillende gemeenten en andere partners. "Die routes zijn een absolute aanrader. Je bent vooraf op de hoogte van de lengte en de bevaarbaarheid van je traject. De komende jaren wordt het netwerk nog verder uitgebreid, wat wij als federatie uiteraard toejuichen. Zo is er eentje op komst in Gent."

  Een initiatie suppen op Gentse wateren

  De vaste peddelroutes van Sport Vlaanderen:

  Tot slot nog vijf tips voor beginnende suppers:

   
  1. Maak er een superleuke uitstap van met vrienden en familie.
  2. Kies een mooie locatie en geniet van de omgeving.
  3. Maak je SUP-tocht niet te lang.
  4. Koop niet meteen het duurste materiaal.
  5. Surf naar ikwatersport.be voor een (eventueel gratis) initiatie.
   
  Veel SUP-plezier!