Radzinski geeft ex-club advies: "Anderlecht moet terug naar z'n roots"

Nu het EK voor de Belgen voorbij is, keek Tomasz Radzinski eens vooruit naar het begin van het nieuwe seizoen. Daarbij focuste de ex-speler van Anderlecht vooral naar de club waar zijn hart nog altijd ligt. Nostalgisch hunkert hij naar een tweespitsensysteem bij paars-wit: "Anderlecht moet terug spelen als de grote club die het ooit was."

Van de zomer 1998 tot de zomer van 2001 speelde Tomasz Radzinski bij Anderlecht. Hij vormde er een onafscheidelijk duo met Jan Koller, samen goed voor 2 landstitels, 2 Supercups, 1 Gouden Schoen, 1 topschutterstitel en 113 doelpunten.

Radzinski denkt maar al te graag terug aan die succesvolle periode: "Ik heb er mijn mooiste periode als speler gekend: topschutter zijn, twee keer de titel pakken, dat was heel bijzonder."

Uit het archief: Radzinski en Koller vieren één van de 113 doelpunten die ze samen maakten voor Anderlecht.

Het tweespitsensysteem is de roots van Anderlecht

"Om terug competitief te zijn moet Anderlecht terug naar zijn roots", vindt Radzinski, die maar al te graag het tweespitsensysteem zou terugzien. "Wat Anderlecht mist is een écht spitsenduo zoals Jan (Koller) en ik er een was."

"In deze tijden is 1 spits en 2 flankspelers de norm, maar toch vind ik 2 spitsen beter passend bij Anderlecht. Op die manier kan het terug spelen als de club die het ooit was. Met twee spitsen heb je meer doelpunten, meer aanvallend spel en veel meer ruimte in de voorhoede."

Twee spitsen passen bij Anderlecht: meer doelpunten, meer aanvallend spel, meer open ruimtes.

Tomasz Radzinski

"Ik ben natuurlijk niet de coach. Met Vincent Kompany hebben ze een heel goede en toekomstig grote trainer. Hij heeft ook een duidelijk plan naar de toekomst en daar heb ik vertrouwen in."

"Maar zonder spits zal het toch wel heel moeilijk worden voor Anderlecht, hopelijk vinden ze er nog een paar, want de tijd begint te dringen." 25 juli wacht Anderlecht op de eerste speeldag meteen al een eerste grote test met de derby tegen Union. En Anderlecht heeft dus nog wat huiswerk op de transfermarkt. 

Kompany met Lukas Nmecha, de huurspits die Anderlecht niet meer kon houden.

Het transferwerk van Anderlecht

Ook het reeds geleverde transferwerk neemt Radzinski met een korrel zout: "Het valt nog af te wachten hoe Sergio Gómez (komt over van Borussia Dortmund) gaat presteren. De Belgische competitie is helemaal verschillend met de Duitse. Het maakt niet uit welke speler uit welke competitie erbij komt, hij zal altijd veel aanpassingstijd nodig hebben."

Met huurspelers verwater je wat ooit die topclub was.

Tomasz Radzinski

"Helemaal niet akkoord ben ik met de huurfilosofie van Anderlecht." Vorig seizoen huurde RSCA 7 spelers, deze transferperiode is er met de komst van de 19-jarige Taylor Harwood-Bellis van Manchester City nog maar één huurling aangekondigd. 

 

"Na een jaar zijn die gehuurde spelers weg en moet de hele club opnieuw van nul beginnen. Met huurspelers verwater je wat ooit die topclub was. Het beste om te bouwen aan een titelrijke toekomst is door eigen spelers een twee a drietal jaar te ontwikkelen. Met huurspelers bereik je hetzelfde als vorig jaar: nét niet en dat zal altijd zo blijven."

De 19-jarige centrale verdediger Taylor Harwood-Bellis (eigendom van Manchester City) is de eerste aangekondigde huurling van Anderlecht voor het komende seizoen.

Herbekijk de babbel met Radzinski