Medaillekans in Tokio waar niet veel over gepraat wordt: 4x400m gemengd

  Camile Laus, Dylan en Kevin Borlée en Cynthia Bolingo maken deel uit van de gemengde aflossing.

  De gemengde 4x400m maakt eind deze maand zijn olympische debuut in Tokio. Memorial-organisator Cédric Van Branteghem ziet in de nieuwe olympische discipline de grootste kans op een Belgische medaille in een loopnummer. Zeker met Cynthia Bolingo in hoogvorm.

  Even terug naar de finale van de gemengde 4x400m op de World Relays op 2 mei. Dylan Borlée, Kevin Borlée, Cynthia Bolingo en Camille Laus komen 34 honderdsten tekort om brons te pakken. 

   

  Enkele maanden later is Bolingo in topvorm, toonde Alexander Doom zich op het Belgisch kampioenschap en kan België nog altijd rekenen op sterkhouder Kevin Borlée. De kwaliteit en kwantiteit zijn gestegen.

   

  De nieuwe, en bijgevolg nog minder populaire, olympische discipline zou daarom wel eens de meest interessante weg naar een medaille in een loopnummer kunnen zijn. Een nadeel: de mixed 4x400m staat op de eerste dagen van de atletiekcompetitie gepland.

   

  "We moeten alles op alles zetten in de mixed 4x400m en niemand mag zich sparen, want dat is onze grootste kans op een medaille", zegt Van Branteghem. 

   

  "Voor Cynthia Bolingo betekent dat wel 5 wedstrijden, als ze ook individueel in de finale wil geraken, maar volgens mij moet ze daar nog niet aan denken. Als het er echt om gaat, kan je altijd iets meer."

  We moeten alles op alles zetten in de mixed 4x400m en niemand mag zich sparen, want dat is onze grootste kans op een medaille.

  Céderic Van Branteghem

  Kevin Borlée.

  "Denk wel dat Bolingo haar topvorm kan vasthouden"

  Na drie keer het Belgische record op de 400m te hebben verbeterd in een dikke maand tijd, tot 50"29, mag Cynthia Bolingo misschien ook wel dromen van een individuele finale op de 400m. 

   

  Voor een medaille zal ze wel nog wat sneller moeten lopen. Negen vrouwen liepen in 2021 namelijk al onder de 50 seconden. 

   

  "Met haar BR loopt ze wel al voor een finaleplaats en behalve Shaunae Miller-Uibo (de olympische kampioene 400m in Rio, red) is er niet echt iemand die erbovenuit steekt", weet Van Branteghem. 

   

  "Op dit moment hoort ze tot de wereldtop, maar op de Spelen zijn er vaak wel atleten die verrassen."

   

  Belangrijk wordt de vraag of Bolingo haar hoogvorm nog een maand zal kunnen vasthouden, want de atletiekcompetitie staat pas in de laatste week van de Spelen op het programma.

   

  "Ik denk wel dat ze dat zal kunnen. Ze heeft een zwaardere trainingsperiode gehad. Vandaar dat haar prestatie op het Belgisch kampioenschap iets minder was. Nu loopt ze in een ontspannen sfeer enkele toptijden en dat is goed voor het vertrouwen." 

   

  "Door in drie dagen twee Belgische records te lopen heeft ze bewezen over een brede basis te beschikken en met een brede basis zal ze haar vorm wel kunnen vasthouden tot de Spelen. De opeenstappeling van wedstrijden tijdens het olympische toernooi zelf zal dan vooral beslissend zijn."