Ga naar de inhoud

Elke Vanhoof op valreep naar Tokio mét vriendin-renster: "Constant rekenen"

Wielerkoppel Valerie Demey (l) en Elke Vanhoof gaat naar Tokio.

Het hing lang aan een zijden draadje, maar BMX'ster Elke Vanhoof (29) heeft zich dan toch op het nippertje kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze revalideerde lang van een zware hersenschudding. "Dat ze de punten sprokkelt op de laatste dag, maakt van haar een grote atlete", zegt haar partner Valerie Demey.

Voor Team Belgium stapt een koppel op het vliegtuig naar Tokio. Valerie Demey neemt deel aan de olympische wegrit, Elke Vanhoof staat na haar 6e plek in Rio opnieuw op de Spelen met haar BMX.

 

Het was voor Vanhoof een race tegen de tijd om na een hersenschudding in maart 2019 genoeg punten te sprokkelen. Zeker omdat ze lang niet mocht trainen. "Dat was heel raar", deelt ze.  "Ik ben van nul moeten beginnen en heb twee jaar geen wedstrijden gehad." 

 

Toch was dat niet enkel een nadeel. "Op zich was het niet slecht om opnieuw met de basis te beginnen en de automatismen terug te zoeken." 

 

Denkt Vanhoof dat ze volledig fit aan de start kan komen? "Ik vrees dat Tokio nog iets te vroeg zal komen, maar ik heb de laatste weken goed kunnen trainen. De Spelen zijn altijd speciaal, dus dan hoop ik nog iets meer te kunnen."

Ik voelde me schuldig dat ik ging trainen, terwijl zij thuis zat met een hersenschudding.

Valerie Demey

Hoe heeft Valerie Demey de jacht op Vanhoofs olympische ticket beleefd? "Het eerste jaar van haar hersenschudding was voor ons allebei heel moeilijk. Ze moest proberen een normaal leven te leiden, naast het BMX." 

 

"Dat lukte dankzij corona goed en ik zag ze in stijgende lijn evolueren", weet de renster van Liv Racing. "Dat was leuk voor mij, want ik voelde me schuldig dat ik ging trainen terwijl zij thuis zat met een hersenschudding." 

 

Demey wist al even voor haar partner dat ze naar Tokio mocht. "Toen ik thuiskwam met het nieuws van mijn selectie, denk ik dat ze nog een tikkeltje meer gemotiveerd was om het ook te halen."

 

"Ze had nog slechts 2 weken om zich te kwalificeren en was constant aan het rekenen waar ze punten kon pakken. Dat ze die weet te grijpen op de allerlaatste dag, is een teken dat ze een grote atlete is", zegt ze vol bewondering.

Valerie Demey is geselecteerd voor de olympische wegrit.

Samen uit, samen thuis

Nu gaat de droom van het "wielerkoppel" in vervulling. Ze mogen samen inpakken om naar de Spelen te trekken. Zullen ze elkaar daar aanmoedigen?

 

"We gaan elkaar niet aan het werk zien, omdat we elkaar constant missen door de coronaregels. Maar misschien is dat ook wel beter. Je bent er toch om te presteren", stelt Valerie Demey. 

 

Ook Vanhoof vindt het jammer, maar ziet er een voordeel in. "We kunnen ons focussen op ons eigen ding. Daarvoor ben je er uiteindelijk."

De olympische wegrit met Valerie Demey wordt gereden op 25 juli, op 29 en 30 juli wacht Elke Vanhoof vol ongeduld op het startsein.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.