Sven Nys kijkt terug bij afscheid van de Tour: "Mooiste openingsweek die ik al meemaakte"

  De ritzege van Mathieu van der Poel op de Mûr-de-Bretagne, hét moment voor Sven Nys.

  Voor Sven Nys zit de Tour erop. Na een week als compagnon van radiocommentator Christophe Vandegoor geeft hij het stokje door aan Serge Pauwels. Maar niet vooraleer hij nog eens terugblikt op de tumultueuze eerste week van deze Ronde van Frankrijk. "Het eerbetoon van Van der Poel aan Poulidor was indrukwekkend."

  "Renners hebben gigantisch hoge vermogens getrapt"

  Geen uitgebreide analyse van de 2e bergrit in de dagelijkse podcast van Christophe Vandegoor, wel een evaluatie van de hele openingsweek. Voor Sven Nys een week om niet snel te vergeten. 

   

  "Het is mijn 4e Tour en dit is de mooiste eerste week die ik al beleefd heb, omdat je constant naar het beeld zat te kijken met het idee dat er weer iets ging gebeuren. Er zijn hier camera's te kort. De renners zien af, ze hebben gigantisch hoge vermogens getrapt."

   

  Er werd niet alleen hard gekoerst, er waren ook veel emotionele momenten. Wat stak er bovenuit voor Nys? "Dan denk ik meteen aan de ritzege van Mathieu van der Poel. Dat was emotioneel. Ik denk dat de mensen thuis ook met natte ogen zaten te kijken. Het eerbetoon aan Poulidor, dat was indrukwekkend."

   

  "Maar ook de laatste klim van Alahilippe in de eerste rit was fantastisch. Hij reed daar iedereen uit de wielen. Als wereldkampioen de 1e rit in de Tour winnen, net papa geworden, ook daar vloeiden tranen. Het was een Tourstart die kon tellen, de toon was gezet en het is nooit meer stilgevallen."

   

  "Bij de ritzeges van Mark Cavendish was het mooi om te zien hoe hij het hele team erbij betrok. Hij had eigenlijk niet meer gehoopt hier nog bij te zijn. Als je 32 keer wint in de Tour, dan ben je een fantastische atleet. Hij heeft talent, maar ook karakter. Op zijn leeftijd zo knokken in de koude om op tijd binnen te komen in Tignes, dat bewonder ik misschien wel meer dan die 2 ritzeges."

  Cavendish die op zijn leeftijd zo knokt in de koude om op tijd binnen te komen in Tignes, dat bewonder ik misschien wel meer dan die 2 ritzeges

  Sven Nys

  "We zullen nooit weten wat Roglic had kunnen doen"

  Helaas waren er ook emoties van een heel andere soort door de vele, vaak zware valpartijen. Vooral de valpartijen in de derde rit hadden zware gevolgen. "Daar had je eigenlijk al de uitschakeling van Roglic en Thomas, we waren amper 3 dagen ver", zegt Vandegoor. 

   

  "Ook dat cliché klopt opnieuw, in elke Tour is er wel iemand die in de openingsweek door stress en valpartijen uitvalt. Maar dit jaar zijn het er wel heel veel. Het was zelfs zo erg dat je na een paar dagen kon zeggen: wie kan hier nog opstaan om wat weerstand te bieden?"

   

  "Het is vooral jammer van Roglic. In de Ronde van het Baskenland reden Pogacar en Roglic nog zij aan zij en eigenlijk was dat hier ook zo in het openingsweekend, ze losten elkaar van geen vin. De ene heeft uitgehaald in de Tirreno-Adriatico, de andere in Parijs –Nice. We zullen nooit weten wat deze Roglic had kunnen doen tegen Pogacar."

   

  Nys kan dat alleen maar beamen. "Op papier was hij de belangrijkste persoon die een antwoord zou hebben op een aanval van Pogacar. Al moet je ook Ineos met respect behandelen, want zij hadden sterke pionnen met Carapaz en Thomas. Maar voor Roglic is het doodzonde, al die opofferingen op hoogte, weg van de familie... Hij wou revanche nemen na de vorige Tour, maar de koers is keihard."

   

  De wissel van de macht lijkt intussen helemaal ingezet. Nemen we afscheid van een generatie, Roglic incluis? "Het wordt een moeilijk verhaal. Roglic heeft volgend jaar misschien nog één kans. Maar er staan er wel een paar te trappelen, zelfs in zijn eigen ploeg. Vingegaard bewijst vandaag weer dat hij een kandidaat is voor het podium, ook al is hij nog heel jong."

   

  "Zo komen er de komende jaren alleen maar bij. Denk ook aan Evenepoel die een rol van betekenis zal gaan spelen. Er is een nieuwe generatie opgestaan in het rondewerk die de komende jaren zal domineren."

  Voor Roglic kwam het niet meer goed na zijn val in de derde etappe.

  "Teuns moet het nog eens kunnen herhalen"

  Voor de Belgische wielerfans was het een mooie week. Tim Merlier schoot al vroeg raak en dankzij Dylan Teuns konden  we gisteren de uitschakeling van de Rode Duivels op het EK doorspoelen. 

   

  "Ik heb een supersprint gezien van Merlier, die het op een heel mooie manier afmaakte", zegt Nys, die Merlier vandaag wel uit de Tour zag stappen. "Hij had wellicht wel wat langer in de Tour willen blijven, hij had ook de ambitie om in Parijs te sprinten."

   

  Dylan Teuns is er wel nog bij en volgens Nys zit er nog meer in voor de ritwinnaar in Le Grand-Bornand. "Teuns zat vandaag weer in die vroege vlucht, dat toont dat hij heel goed herstelt. Ik had het missschien niet gedaan, want straks komt de Mont Ventoux er nog aan."

   

  "Met zijn capaciteiten moet hij in staat zijn om het nog eens te herhalen als het bergop gaat. Als je vandaag zo goed herstelt van die inspanning van gisteren, dan beschik je over superbenen."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
  10wegwedstrijdsemi bergetappeMorzine - Megève145,1 kmCortPogacar
  11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - Col du Granon151,7 kmVingegaardVingegaard
  12wegwedstrijdbergetappeBriançon - Alpe d'Huez165,1 kmPidcockVingegaard
  13wegwedstrijdsemi bergetappeLe Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne192,6 kmPedersenVingegaard
  14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Étienne - Mende192,5 kmMatthewsVingegaard
  15wegwedstrijdsemi bergetappeRodez - Carcassonne202,5 kmPhilipsenVingegaard
  16wegwedstrijdsemi bergetappeCarcassonne - Foix178,5 kmHouleVingegaard
  17wegwedstrijdbergetappeSaint-Gaudens - Peyragudes129,7 kmPogacarVingegaard
  18wegwedstrijdbergetappeLourdes - Hautacam143,2 kmVingegaardVingegaard
  19wegwedstrijdCastelnau-Magnoac - Cahors188,3 kmLaporteVingegaard
  20individuele tijdritLacapelle-Marival - Rocamadour40,7 kmvan AertVingegaard
  21wegwedstrijdParis La Défense Arena - Parijs115,6 kmPhilipsenVingegaard