Nafi Thiam in aanloop naar de Spelen: "Ik ben veel sterker dan in Rio"

  Nafi Thiam mikt op het goud in Tokio.

  Op 4 en 5 augustus verdedigt Nafi Thiam haar olympische titel op de zevenkamp. Momenteel werkt de atlete nog 2 intense weken af, waarna ze de trainingsarbeid vervolgens afbouwt. "Ik heb enorm hard gewerkt en ben supergemotiveerd", blikt onze landgenote vooruit.

  "Sinds Rio heb ik al mijn persoonlijke records verbeterd"

  Op de Spelen in Rio pakte Thiam verrassend goud op de zevenkamp. Hoe voelt de Belgische atlete zich nu in vergelijking met 2016? "Ik ben veel sterker en beter dan in Rio", klinkt Thiam overtuigd.

   

  "Sinds 2016 heb ik al mijn persoonlijke records verbeterd. Dit jaar lag de focus tijdens de wedstrijden vooral op het oefenen en onderhouden van de techniek. Het belangrijkste nu is om begin augustus te pieken."

   

  Door haar 2e plaats op het WK in 2019 was Thiam al geplaatst voor Tokio. Heeft dat haar geholpen in haar voorbereiding? "Ik kende niet de stress om me te moeten kwalificeren, dus het was zeker wel een voordeel. De afgelopen periode kon ik dan ook rustig toewerken naar de Spelen", legt de atlete uit.

   

  Dat Thiam tijdens de voorbije wedstrijden haar persoonlijke records niet kon benaderen, is volgens haar dan ook geen reden tot bezorgdheid. "Mijn prestaties waren goed gezien de geplande voorbereiding. Begin augustus moet ik top zijn. Nu hoef ik dus nog geen 2 meter hoog of 7 meter ver te springen."

  "Ik kan niet zeggen dat de druk me niets doet"

  Door haar gouden medaille in Rio kan Thiam deze Spelen niet in de underdogrol van 4 jaar geleden kruipen. Hoe gaat ze met die druk om? "Ik ben er de voorbije jaren wel gewend aan geraakt, maar zeggen dat het me niets doet, kan ik niet."

   

  "In Rio was er geen druk. Ik was helemaal ontspannen en had totaal geen last van stress. Nu probeer ik gewoon met dezelfde mindset richting Tokio te trekken."

   

  Toch liep niet alles van een leien dakje voor onze landgenote. Zo speelt haar pijnlijke elleboog haar al jaren parten. "Ik heb altijd wel ergens een pijntje, maar ik ben niet geblesseerd", is Thiam positief.

   

  "De voorbije jaren heb ik heel wat moeilijkheden overwonnen, vooral door hard te werken. Ik mag dan ook trots zijn met waar ik nu sta."

  De voorbije jaren heb ik al heel wat moeilijkheden overwonnen.

  Nafi Thiam

  "Ik focus me volledig op mezelf, al de rest is energieverlies"

  Om opnieuw goud te halen, zal Thiam met enkele sterke tegenstandsters moeten afrekenen. Voor wie moet ze het meest opletten?

   

  "Veel mensen zien Johnson-Thompson als mijn voornaamste concurrente, al doe ik dat zelf niet noodzakelijk. Ze is wel de wereldkampioene en de nummer 1 van de wereld. Ik ben de nummer 2."

   

  "Maar er zijn ook nog veel andere concurrentes", blijft Thiam Nuchter. "Veel meisjes zijn in vorm en iedereen start met 0 punten."

   

  "Ik focus me volledig op mezelf en op wat ik kan controleren. Al de rest is energieverlies", sluit onze Belgische medaillehoop af.

  Het volledige interview (frans):