Lijdende Primoz Roglic houdt de Tour de France voor bekeken

  Primoz Roglic heeft een einde gemaakt aan zijn lijdensweg in de Ronde van Frankrijk. De Sloveen van Jumbo-Visma, die zware blessures opliep na een val in de 3e rit, geeft er de brui aan op de ochtend van de zwaarste Alpenrit: "Hij heeft te veel last", luidt het.

  Net als vorig jaar was Roglic naar de Tour gekomen om die te winnen. In 2020 verloor hij de Tour op de voorlaatste dag aan zijn landgenoot Tadej Pogacar na een desastreuze klimtijdrit.

   

  In de eerste dagen van deze editie weken de 2 Slovenen niet van elkaars zijde, tot een klaarblijkelijk domme val - in zijn eentje - hem een pak lichamelijk leed bezorgde. Geen breuken weliswaar, maar Roglic toonde beelden hoe hij als mummie ingepakt moest worden.

   

  In de tijdrit kon hij de schijn nog ophouden, maar vrijdag op het eerste bergje van 2e categorie brak de rekker en verloor hij 4 minuten. Gisteren moest hij al snel de rol lossen en dwarrelde hij als op 2 na laatste binnen in de bus op 35 minuten van Ritwinnaar Dylan Teuns.

  "Het heeft geen zin om op deze manier door te gaan"

  Verder afzien heeft geen zin, oordeelden renner en ploeg. 

   

  “We hebben gezamenlijk deze keuze gemaakt”, legt Primoz Roglic uit. “Het heeft geen zin om op deze manier door te gaan."

   

  "Het is nu zaak om te herstellen en te focussen op mijn nieuwe doelen. Ik ben erg teleurgesteld dat ik de Tour moet verlaten, maar ik moet het accepteren zoals het is. Ik blijf optimistisch en kijk vooruit.”

   

  “Direct na mijn valpartij in de 3e etappe had ik niet gedacht dat die val mijn vertrek uit de Tour zou inleiden. Ik kijk nooit zo ver vooruit."

   

  "Na een aantal dagen zag ik dat ik niet vooruit ging in mijn herstel. Hoewel ik mezelf in de tijdrit verbaasd heb, had ik de dagen daarna weer een slecht gevoel. De lange en zware etappes eisen hun tol. Daar ga ik nu van herstellen.”

  Ik ben erg teleurgesteld dat ik de Tour moet verlaten, maar ik moet het accepteren zoals het is. Ik blijf optimistisch en kijk vooruit.

  Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

  De val van Roglic in rit 3: "Ai, ai, ai, hij heeft last"

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar