"Het is een enorme fout van Martinez om nu niet met een verklaring te komen"

  Ruben Van Gucht stelt de vragen aan Eddy Snelders.

  Geen persontmoeting met Roberto Martinez gisteren, een dag na de eliminatie van de Rode Duivels op het EK. Nochtans was ze aangekondigd. Onze analist Eddy Snelders kan weinig begrip opbrengen voor de beslissing van de bondscoach om er na het echec het zwijgen toe te doen.

  Geen Roberto Martinez gisteren in het nationale oefencentrum van Tubeke. De bondscoach zou een dag na de uitschakeling nog eens terugblikken op het voor de Belgen rampzalig afgelopen toernooi, maar die vlieger ging niet op.

   

  En dus namen Sporza-verslaggever Ruben Van Gucht en analist Eddy Snelders zelf plaats aan het tafeltje van de bondscoach. Snelders haalde de Cola-flesjes weg en toverde ostentatief water tevoorschijn.

   

  "Roberto Martinez had zeker nog een persconferentie moeten geven. Of er nu netelige vragen zouden komen of niet: ik vind dit een enorme fout", zegt Snelders.

   

  "Omdat de resultaten van de Rode Duivels goed waren, werd er aanvankelijk veel verzwegen, maar op een bepaald moment word je uitgeschakeld en dan weet je dat die vragen zullen komen en dat moment van die persconferentie aanbreekt."

   

  "Ik vind dit vrij klein. Ik vind dat een bondscoach de pers en ook de supporters een uitleg of minstens verklaring verschuldigd is. Er zijn veel vragen die meteen na de wedstrijd niet gesteld konden worden."

   

  "Een dag later is het stof al wat gaan liggen en zou je de pers moeten uitnodigen. Als je dan de vragen beantwoordt, ben je een grote jongen."

   

  "Dit vind ik een beetje de vlucht vooruit en past niet binnen de standing van een topcoach. Ik begrijp dat de spelers zo snel mogelijk na een uitschakeling naar huis willen, maar een coach moet aanwezig zijn." 

  Roberto Martinez had zeker nog een persconferentie moeten geven. Of er nu netelige vragen zouden komen of niet: ik vind dit een enorme fout.

  Eddy Snelders

  "Niet radicaal, wel geleidelijk vernieuwen"

  Eddy Snelders blijft op diverse vlakken op zijn honger zitten. Zijn conclusie na het EK is dat de Belgische ploeg absoluut niet gebracht heeft wat ze had kunnen brengen.

   

  "De Belgen hebben een lelijk toernooi gespeeld. Op het WK 2018 leverden ze spectaculaire wedstrijden, nu was het allemaal berekend vanuit de organisatie."

   

  "Zolang de uitslagen komen, kun je er weinig tegen inbrengen, maar at the end is er weinig spektakel geboden. Dat is iets dat je moet meenemen naar de toekomst."

   

  Is het tijd voor een radicale vernieuwing? Snelders: "Ik zou niet te radicaal te werk gaan. Dit moet geleidelijk aan gebeuren. Je hebt veel spelers met veel ervaring. De afvloeiing zal op natuurlijke wijze gebeuren, door blessures, door spelers die te oud worden."

   

  "Het is ook niet dat die ongelofelijke talenten op de deur kloppen om te zeggen: nu gaan we radicaal vernieuwen. Dat is nog nergens goed afgelopen."

   

  Makkelijk te zeggen achteraf, maar had een speler als Marouane Fellaini hulp kunnen bieden? 

   

  "Dat zou gekund hebben", zegt Eddy Snelders. "Het verleden heeft geleerd dat Fellaini in zulke wedstrijden het breekijzer kan zijn dat je nodig hebt."

   

  "Maar ofwel vond Martinez voor het EK dat hij alternatieven genoeg heeft, ofwel zal Fellaini gezegd hebben dat het hem niet meer zo interesseert. Het is ook al twee jaar geleden dat hij nog voor België speelde. Maar dit soort vragen moet je niet aan mij stellen, die hadden we aan Martinez moeten stellen."

  De persconferentie van Eddy Snelders:

  Lees ook: