De Gendt over abrupte wissel: "Contract uitdoen en tijd voor iets anders?"

  Thomas De Gendt staat versteld van de nieuwe generatie.

  Op zijn 34e heeft Thomas De Gendt al vele oorlogen meegemaakt, maar de ontsnappingskoning van Lotto-Soudal wordt in deze Tour met de keiharde realiteit geconfronteerd. Net voor de 9e etappe richting Tignes gaf hij een openhartig interview.

  De rit naar Tignes biedt kansen voor de vluchters en dan wordt er uiteraard naar Thomas De Gendt gekeken. Zelf kijkt hij de andere kant op.

   

  "Ik heb gisteren de waardes geduwd van in een ontsnapping, alleen ben ik op 28 minuten geëindigd. Maar ik voel me even moe als na een vlucht", vertelde De Gendt vanmiddag.

   

  "Een hoop renners rijdt gewoon sneller dan ik. Ik denk dus niet dat het voor mij zal zijn vandaag."

  Eens moet de dag komen waarop de jongeren beter zijn, maar ze doen het gewoon heel abrupt.

  Thomas De Gendt

  "Eens moet de dag komen waarop de jongeren beter zijn, maar ze doen het gewoon heel abrupt. Normaal is dat geleidelijk, nu pakken ze ineens alles over en duwen ze de ouderen naar achteren."


  "Dat is een harde vaststelling, maar het is niet anders. Ik kan niet verbeteren. Als ze te rap rijden, dan moet ik me daar bij neerleggen. Ik kan proberen en hopen op een superdag, maar als dat niet is, dan is het niet..."


  "Dan moet ik mijn conclusies trekken, mijn contract uitdoen en daarna is het tijd voor iets anders. Als ze beter zijn, dan is het zo."


  "Ik ben nu 34 en zal 36 zijn op het einde van mijn contract. Ik zal niet ineens nog 5 procent verbeteren, tenzij ik me met foute dingen bezig hou, maar dat zal ik niet doen."

  "Het algemene niveau ligt veel hoger"

  Trekt De Gendt te snel conclusies? Nee, zo blijkt uit zijn data. "Ik heb gisteren van bij de start een van mijn beste "10 minuten-waardes" ooit gereden. Die waardes worden bijgehouden sinds 2013."

   

  "Normaal rij ik met die waardes de boel in stukken, nu zat ik 100 meter achter op een groep van 70 renners. En ik was dan nog vertrokken van op de eerste rij. Als je dan niet mee bent met het peloton, ligt het algemene niveau gewoon veel hoger."

   

  Toch geeft De Gendt de hoop nog niet op. "Ik moet hopen op een superdag. Ik kan maar proberen. Dit jaar had ik al één superdag en toen won ik de etappe in de Ronde van Catalonië. Het kan dus, maar alles moet meezitten."

  Lees ook: