De blik van Kragh Andersen naar Pogacar: "Is dit een verschijning?"

  Tadej Pogacar zette gisteren een aanval van meer dan 30 kilometer op poten.

  Vandaag zetten we in Tignes een punt achter het eerste gedeelte van de Tour de France. Onze radiocommentator Christophe Vandegoor stond in zijn analyse op Radio 1 vanochtend stil bij twee protagonisten: Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar.

  Mathieu van der Poel is dan wel zijn leiderstrui kwijt, de Nederlandse klasbak is natuurlijk een van de figuren die deze Tour tot dusver zo aantrekkelijk gemaakt hebben.

   

  Of hij dat ook in de tweede week nog zal doen, is een vraagteken. Van der Poel wil schitteren op zijn mountainbike op de Olympische Spelen in Tokio en de Tour vroegtijdig verlaten lijkt de meest verstandige keuze. Doet hij dat morgen (maandag) al tijdens de eerste rustdag?

   

  Christophe Vandegoor maakt in De Ochtend op Radio 1 vooral een praktische denkoefening: "Als ik kijk naar wanneer de Sporza-ploeg naar Tokio vliegt: die tickets zijn al heel lang vastgelegd. Je kunt niet zomaar een ticketje naar Japan boeken."

   

  "Dat lijkt nu misschien heel lullig, maar het mag een concrete aanwijzing zijn. Ik probeer het vanuit een praktisch standpunt maar tastbaar te maken. Tenzij ze natuurlijk meerdere tickets voor het vliegtuig gereserveerd hebben."

   

  "Van der Poel zei zaterdagavond wel al lachend dat hij tot in Parijs wilde gaan, maar voor zijn volgend doel - een olympische medaille - moet hij aan zijn lichaam denken, aan de nodige rust."

   

  "Helemaal tot in Parijs gaan lijkt iedereen vanop een afstand geen goed idee. Maar misschien pakt hij volgende week bijvoorbeeld nog zo'n potentiële waaieretappe in de Provence mee? Alleen hijzelf weet het."

   

  (lees voort onder de quote)

  Van der Poel zei zaterdagavond wel al lachend dat hij tot in Parijs wilde gaan, maar voor zijn volgend doel - een olympische medaille - moet hij aan zijn lichaam denken.

  Christophe Vandegoor

  "Zo'n coup van Pogacar, dat zie je zelden of nooit"

  Mathieu van der Poel gaf het gele stokje gisteren door aan Tadej Pogacar. Ook daags na zijn onemanshow is onze commentator nog van zijn sokken geblazen.

   

  Vandegoor: "Het is bijna ongezien wat hij gedaan heeft. Als hij zo doorgaat en geen medelijden heeft, dan finisht hij in Parijs met een voorsprong van 10 minuten."

   

  "Ik denk ook aan de blik van Soren Kragh Andersen, tweevoudig ritwinnaar vorig jaar en toch geen pannenkoek. Toen hij werd ingelopen door Pogacar, zag je hem denken: is dit een verschijning of wat is dit? Daar merk je aan dat het zeer uitzonderlijk is wat hij gedaan heeft."

   

  "Zo'n coup, dat zie je zelden of nooit. En dus kennen we de eindwinnaar, ja, ook al ontkende hij dat op zijn persconferentie. "Ik heb deze Tour niet vermoord", zei hij, maar dat moet hij zeggen. Maar wie zou hem het vuur aan de schenen kunnen leggen?"

   

  Als de logica gerespecteerd wordt, dan blikt de Sloveense straaljager vanmiddag op weg naar Tignes de rest nog eens vakkundig in.

   

  "Veel zal afhangen van zijn team UAE, maar ik denk dat zij een grote vlucht zullen laten rijden en dat we dus geen vuurwerk krijgen tussen de klassementsmannen."

   

  "Zij zijn gisteren al van het kastje naar de muur getikt. Ik denk niet dat ze daar twee dagen op een rij zin in hebben."

  Kijk naar de blik vol bewondering van Kragh Andersen voor Pogacar:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar