Johan De Muynck na ritzege van Dylan Teuns: "Olympische selectie is te vroeg gemaakt"

  Johan De Muynck schoof aan in Villa Sporza Tour.

  Ook in Villa Sporza Tour werd er duchtig nagekaart over de eerste bergrit in de Tour. Serge Pauwels en Johan De Muynck lieten aan tafel bij Karl Vannieuwkerke hun licht schijnen over de knalprestaties van Dylan Teuns en Tadej Pogacar. 

  "Noem eens 5 Belgen die kunnen wat Teuns kan"

  Dylan Teuns gooide hoge ogen in de eerste bergrit in de Tour en dus borrelde ook in Villa Sporza Tour de vraag op of de renner van Bahrein-Victorious geen wapen was geweest in de olympische selectie voor Tokio.

   

  Het parcours van de olympische wegrit heeft toch ook 5.000 hoogtemeters en uitgerekend zaterdag werd het Belgische vijftal bevestigd: Remco Evenepoel, Wout van Aert, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant.

   

  Johan De Muynck, in de Giro van 1978 de laatste Belgische winnaar van een grote ronde, vindt het een gemiste kans. "Het was een prachtig nummer van Teuns, er zijn weinig Belgen die hiertoe op dit moment in staat zijn. Ik wil geen kritiek geven op de selectie, maar ik denk dat ze een beetje te vroeg gemaakt is. Noem mij eens 5 Belgen die zoiets kunnen."

   

  Serge Pauwels, Development Coach bij de Belgische wielerbond maar ook assistent van bondscoach Sven Vanthourenhout, counterde. "Wij hebben vanaf januari heel direct met de renners gecommuniceerd en duidelijk gemaakt dat we op tijd een selectie wilden maken. "

   

  "Alle renners gingen daar ook mee akkoord en waren zelfs vragende partij. Nu kan je wel zeggen dat Teuns erbij moest zijn, maar wat hij nu toonde, heeft hij tot voor de Tour niet laten zien. Het is heel belangrijk om de twee kopmannen goed te ondersteunen en de drie die meegaan zullen dat perfect kunnen doen."

  Nu kan je wel zeggen dat Teuns erbij moest zijn, maar wat hij nu toonde, heeft hij tot voor de Tour niet laten zien. 

  Serge Pauwels

  "Met Van Avermaet zal het niet voor de overwinning zijn"

  Wout van Aert, Remco Evenepoel, Mauri Vansevenant, Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet. Dat zijn dus de mannen die eind deze maand in Tokio de Belgische eer zullen verdedigen. Wiens plaats had Teuns dan moeten innemen? "Kan je een olympische kampioen thuislaten?", wierp Vannieuwkerke op.

   

  "Voor mij valt dat te overwegen", zegt De Muynck over Greg Van Avermaet. "Het is niet omdat je olympisch kampioen was dat je nu ook weer naar de Spelen moet gaan. Je moet je selectie toch afdwingen."

   

  "Van Avermaet zal zich altijd inspannen, maar het zal niet voor de overwinning zijn. Met Teuns heb je misschien wel een kans, maar ik denk dat hij moeilijker in de groep ligt, hij is misschien een moeilijker karakter."

   

  Pauwels spreekt dat tegen. "Ik denk niet dat Dylan een moeilijk karakter heeft, het is eigenlijk een heel makkelijke jongen. Dit is gewoon keuzes maken, dat is eigen aan de sport. Dat is in het voetbal net zo. We moeten er gewoon voor zorgen dat er een heel goede vibe is bij die 5 renners en dat zal wel zo zijn."

  Uittredend olympisch kampioen Van Avermaet mag zijn titel verdedigen in Tokio.

  Teuns: "Vijgen na Pasen"

  Maar wat vindt Teuns, die wel reserve is voor Tokio, er nu eigenlijk zelf van? Maarten Vangramberen legde hem de vraag voor. "Dat zijn vijgen na Pasen. Ik heb Sven (Vanthourenhout, red.) al een tijdje voordien aan de telefoon gehad en ik wist dus dat ik er niet bij was."

   

  "Ik had daar op dat moment wel vrede mee, omdat het voorjaar niet gebracht had wat ik ervan gehoopt had. Sven hoopte wellicht ook dat ik eens iets kon laten zien. Dat is niet gebeurd en dan zit je natuurlijk met die tijdslimiet van de selectie. Nu ben ik wel goed, maar de selectie is gemaakt en ik ben er niet bij."

  Bekijk de volledige uitzending van Villa Sporza Tour:

  Lees ook: