UAE wordt eerste keer onder vuur genomen: "Ze rekenen op de stille afbraak van team rond Pogacar"

  Is de ploeg van Tadej Pogacar sterk genoeg om de Tour te dragen?

  Hij greep de gele trui vorig jaar op het meest ideale moment: de ploeg van Tadej Pogacar moest in 2020 het gewicht van de Tour de France enkel in de slotrit naar Parijs dragen. Dit jaar liggen de kaarten anders: is het blok van de Sloveen stevig genoeg om een bisnummer te realiseren? In de 7e rit worden ze alleszins voor het eerst getest.

  UAE in de Tour van 2021 UAE in de Tour van 2020
  Tadej Pogacar (Svn) Tadej Pogacar (Svn)
  Mikkel Bjerg (Den) Fabio Aru (Ita)
  Rui Costa (Por) David De la Cruz (Spa)
  Davide Formolo (Ita) Davide Formolo (Ita)
  Marc Hirschi (Zwi) Alexander Kristoff (Noo)
  Vegard Stake Laengen (Noo) Vegard Stake Laengen (Noo)
  Rafal Majka (Pol) Marco Marcato (Ita)
  Brandon McNulty (VS) Jan Polanc (Svn)

  De Tour van 2020:

  Voor UAE Emirates had de Tour van 2020 zowat het meest gedroomde scenario in petto. 

   

  Tadej Pogacar was vooraf zeker een factor om rekening mee te houden, maar wellicht hadden ook de bazen van de steenrijke ploeg bij de start in Nice niet durven te voorspellen dat hun Sloveense goudhaantje 3 weken later met het geel Parijs zou binnenrijden.

   

  De ploeg was vorig jaar dan ook niet uitsluitend rond de Sloveen gebouwd. Met Alexander Kristoff was er nog een sprinter aan boord. 

   

  Het was een zet die meteen uitbetaald werd, want de bonkige Noor won de tumultueuze openingsrit en zou UAE toen al van het geel laten proeven.

   

  Maar het was lang niet altijd rozengeur en maneschijn bij UAE. Integendeel: het klimmersblok dat Pogacar moest omringen, viel zwaar door de mand.

   

  Fabio Aru was ook in de Tour van 2020 een schim van zichzelf. De Vuelta-winnaar van 2015 gaf er in de 9e etappe al de brui aan.

   

  Zijn landgenoot Davide Formolo moest de fakkel mee overnemen, maar 2 etappes later zat ook zijn Tour er al op. Hij viel uit met een sleutelbeenbreuk.

   

  David De la Cruz was uiteindelijk de belangrijkste lijfwacht in de bergen, maar de Spanjaard had in de eerste rit in Nice al een breuk in zijn heiligbeen opgelopen.

   

  Ondanks alle ellende dronk UAE uiteindelijk champagne in Parijs. Niet zozeer dankzij de eigen ploeg, wel dankzij het wedstrijdverhaal.

   

  Pogacar kon zich elke dag laten meeglijden in de Jumbo-Visma-trein en sloeg als een sluipmoordenaar toe op de voorlaatste dag.

  De Tour van 2021:

  Bij UAE beseften ze dat ze door een klein gaatje gekropen waren. De bezetting van 2020 zou zijn handen vol gehad hebben om het geel - mocht de maillot jaune vroeger om de schouders van Pogacar gehangen hebben - veilig in Parijs te brengen.

   

  Versterking was een noodzaak en gelukkig beschikken ze bij de ploeg van roerganger van Joxean Fernandez dan over de nodige fondsen. Met Rafal Majka, Marc Hirschi en Matteo Trentin werd een forse kwaliteitsinjectie doorgevoerd.

   

  Trentin, die als wegkapitein had moeten fungeren, zakte door een blessure uiteindelijk niet af naar Brest. Voormalig bergkoning Majka moet de rechterhand van Pogacar in de bergen worden, Hirschi is een man voor alle terreinen.

   

  Met Mikkel Bjerg en Brandon McNulty werden ook twee ijzersterke jongeren opgenomen in de kern. Bjerg kan als drievoudig wereldkampioen tijdrijden bij de beloften als geen ander vlammen, McNulty ontdekt koers na koers zijn limieten als klimmer.

   

  Met Vegard Stake Laengen heeft de ploeg zijn eigen Tim Declercq meegebracht en de Noor is samen met Davide Formolo de enige overlever uit 2020. Ex-wereldkampioen Rui Costa maakt met al zijn ervaring het achttal vol.

  Wonden likken bij de knechten

  Op papier leek het huiswerk beter gemaakt, maar koers is geen exacte wetenschap. 

   

  De ploegdokter draaide na de bewogen openingsdag al overuren: Marc Hirschi, Rui Costa en Brandon McNulty waren betrokken bij de schermutselingen en vooral Hirschi moest de voorbije dagen op zijn tanden bijten.

   

  Ook na de tijdrit van afgelopen woensdag was het hinken op twee gedachten: Tadej Pogacar overrompelde Jan en alleman, maar de bebloede knieën van McNulty leverden extra kopzorgen op.

  "Jumbo-Visma kan vandaag knabbelen en later de doodsteek uitdelen"

  Als de concurrentie nog iets van de Tour wil maken, dan moeten ze hopen dat Tadej Pogacar tekenen van zwakte vertoont. Opdracht 1: zijn ploeg afmatten en de Sloveen op termijn proberen te isoleren.

   

  In de langste rit van deze Tour werd vandaag al een interessant voorgerecht geserveerd. Niet door een rivaal zoals Primoz Roglic, wel door een zeer omvangrijke kopgroep met onder meer Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

   

  UAE werd voor het eerst in het defensief gedwongen. "Is deze situatie gevaarlijk voor Pogacar en UAE? Vervelend, dat in elk geval", analyseerde José De Cauwer tijdens de uitzending.

   

  "Je moet je ploeg laten rijden en zij worden deels opgesoupeerd, voor een dag dan toch."

   

  "Dit is eigenlijk de stille afbraak waar ze bij Jumbo-Visma misschien op hopen."

   

  "Zo kunnen ze aan de kwaliteiten van deze ploeg knabbelen om dan misschien later in de Tour echt uit te halen en de doodsteek uit te delen."

   

  "Of je daar dan Pogacar mee raakt? Een beetje... Ze krijgen een streep op de carrosserie, maar wie is in de kopgroep met een plan bezig?"

   

  "Bij Jumbo-Visma denken ze op lange termijn. Zij zijn de enigen die hier voordeel uit halen. Ze doen in elk geval een poging en dat doen ze heel goed."

  Lees ook: