Sven Nys: "Van Aert maakt nog altijd kans om het geel te grijpen"

  Van der Poel en Van Aert losten elkaar van geen vin in de zevende rit.

  Wie ervan uitging dat de langste etappe in deze Tour één lange saaie rit zou worden, kwam bedrogen uit. Het werd een spektakel van begin tot einde. Ook Christophe Vandegoor en zijn compagnon Sven Nys keken vol bewondering toe. Van de strijd tussen Van der Poel en Van Aert tot de aanval van Richard Carapaz, het was een etappe om duimen en vingers van af te likken.

  "Wout van Aert groeit en dat is een goed teken"

  Elke dag kaart Christophe Vandegoor samen met zijn co-commentator in zijn podcast na over de voorbije koersdag. In de langste etappe van deze Tour losten Wout van Aert en Mathieu van der Poel elkaar van geen vin.

   

  "Het is logisch dat ze opnieuw in elkaars vaarwater komen. In het klassement staan ze gewoon op één en twee in de Ronde van Frankrijk, op 30 seconden van elkaar. Ze gingen elkaar echt niet laten rijden", zegt Sven Nys.

   

  Zal dat ten koste gaan van hun frisse gevoel richting de Olympische Spelen? "Ik zie nu vooral Wout van Aert groeien en dat is een zeer goed teken. Er waren al momenten waar we hoopten dat Van Aert het geel zou grijpen, zoals in de tijdrit en in het openingsweekend. "

   

  "Dat viel toen wat tegen, maar vandaag was hij indrukwekkend. Hij maakt kleine stapjes voorwaarts in zijn conditie, die al goed was", is Nys positief.

  Van Aert kreeg al een paar mokerslagen in zijn strijd om het geel, maar vergeet het dat hij zal opgeven

  Sven Nys

  Kan Wout van Aert de gele trui van Van der Poel nog bestoken? "Van Aert geeft niet op, hij blijft altijd knokken. Hij kreeg al een paar mokerslagen in zijn strijd om het geel, maar vergeet het dat Wout het zal opgeven."

   

  "Hij zal er blijven in geloven. En op dit moment bestaat de kans dat hij ergens geel gaat grijpen", blijft Nys hoopvol.

   

  "Er komen nu twee etappes met zeer veel hoogtemeters, maar de echte klassementsmannen staan in principe nog te ver om de trui over te nemen. Hij moet Van der Poel wel nog eerst kwijtspelen. Misschien begint de druk van de gele trui bij Van der Poel wel te wegen. Als Van der Poel in de bergen een 'zwak' momentje heeft, kan dat al snel een halve minuut worden."

  Van der Poel en Van Aert hielden elkaar in het oog.

  "Movistar had nog een rekening openstaan"

  Op de laatste klim plaatste Richard Carapaz (INEOS) nog een versnelling om Pogacar onder druk te zetten. Maar het was uiteindelijk Movistar die het gat dichtte. "Rekeningen staan nog open in het wielrennen en men vergeet niet. Movistar bewees dat door Carapaz net voor de streep te pakken", zegt Vandegoor.

   

  Sven Nys vindt het vooral jammer. "Het was een kans om Pogacar nerveus te maken. Pogacar was toen vrijwel alleen, maar kon het gat toch dichten met de steun van Movistar."

   

  "Ze hebben een kans laten liggen om Pogacar iets vermoeider te krijgen. Als hij morgen opnieuw aan de bak moet, dan kan hij wel eens een zwak momentje krijgen. Maar dat is nu niet gebeurd, want hij is Carapaz niet zelf moeten gaan halen."

   

  "Geen Tadej overboord", merkt Vandegoor op. "Na deze zware etappe met heel veel druk op UAE is er eigenlijk niets gebeurd", vult Nys aan. 

  Geen Tadej overboord

  Christophe Vandegoor

  Richard Carapaz probeerde Pogacar onder druk te zetten.

  Lees ook: