Ga naar de inhoud

Herygers over Jolien Verschueren: "Ze verdient een eerbetoon op de Koppenberg"

Een mooi beeld: Jolien Verschueren op de foto met Wout van Aert.

Het verlies van Jolien Verschueren komt hard aan in de veldritwereld. Commentator Paul Herygers haalt samen met ons herinneringen op: "Ze was echt een vechter, ook in de cross. Ze gaf nooit op."

Vrijdagochtend kwam het droevige nieuws dat Verschueren haar oneerlijke strijd tegen kanker heeft verloren. Ook voor Paul Herygers kwam dat bericht hard aan. "Ik dacht dat ze nog op de goede weg was om de kanker te overwinnen."


"Maar vorig jaar zag ik haar op een veldrit en vreesde ik eigenlijk al dat het niet echt de goede kant op ging. Ze was al eens hersteld en ik vond het verschrikkelijk dat ze dat allemaal opnieuw moest ondergaan. Maar ze was echt een vechter, dat was ze ook in de cross. Ze beet altijd door."

"Ze was uitzonderlijk begaafd om bergop te rijden"

Verschueren kwam in 2014 onverwacht aankloppen bij het kruim van het vrouwelijke veldrijden. "Ze kwam overgewaaid van de kleine LRC-bond, de Landelijke Renners en Crossers", vertelt Herygers.

 

"En dan opeens schitterde ze in de Koppenbergcross. Ze was beperkt in haar mogelijkheden, maar wel uitzonderlijk begaafd om bergop te rijden. Die kwaliteit kon ze natuurlijk uitspelen op de Koppenberg."


"Achteraf bekeken is het een wonder dat ze die klimkoersen mee kon domineren. Bergaf kwam ze technisch altijd tekort. Ze had veel minder ervaring en kon toch de toppers kloppen als het bergop ging. Dat was haar kunstje."

In Vive le Vélo: "Ze wou heel graag Van Aert zien"

In 2019 gingen Herygers en de herstellende Verschueren nog samen op schok voor het Tour-programma Vive le Vélo. "Ik vroeg die dag aan Jolien wie ze wou ontmoeten. Ze zei dat ze heel graag Wout van Aert wou zien."

 

"Daar hebben we natuurlijk werk van gemaakt. Voor de start zijn we hem gaan opzoeken, dat was een mooi moment. Die twee naast mekaar op de foto: de reus Wout naast het kleine Jolientje."

 

"En ongeloofelijk maar waar, een uur of zes later won Wout de etappe in Albi. Ik heb Jolien nooit zo uitbundig gezien als toen. Ze sprong in het rond omdat Wout gewonnen had, ze was dolblij. En we hadden zelfs nog de aankomst gemist, want het grote scherm waarop we keken, viel uit voor de finish."

Het was een mooi moment: de reus Wout van Aert op de foto naast het kleine Jolientje.

Paul Herygers

Verschueren was er in 2019 bij toen Van Aert de Tourrit in Albi won.

"Ze verdient een eerbetoon op de Koppenberg"

Vorig seizoen kwam Verschueren, ondanks haar ziekte, nog enkele keren aan de start van een cross. Het typeert Verschueren, die altijd doorbeet en nooit opgaf. "Ze reed wel geen resultaten meer. In haar laatste cross, de Koppenbergcross, werd ze 53e."

 

Gaat er iets gebeuren als eerbetoon? "Ik hoop het wel, want daar heeft ze haar successen geboekt en de wereld een beetje verbaasd. Ze verdient het om een eerbetoon te krijgen op haar berg."