Bundesliga-commentator Van Doorslaer: "Nu Sancho weg is, zal Haaland blijven"

  Sancho verkast deze zomer naar Manchester.

  Na een flirt van 1,5 jaar hebben Manchester United en Jadon Sancho (21) eindelijk hun move gemaakt. De Engelse international verkast naar United voor om en bij de 85 miljoen euro. "Dit is goed nieuws voor Thorgan Hazard, die bij Dortmund opschuift in de pikorde", zegt voetbalcommentator Luc van Doorslaer.

  "Dortmund wou vooral Haaland houden"

  Het zat er al lang aan te komen, maar Hans Joachim Watzke, directeur van Dortmund, maakte vandaag de transfer van Sancho naar Manchester United officieel. Luc van Doorslaer, Bundesliga-commentator voor Eleven Sports, laat zijn licht schijnen over (voorlopig) dé toptransfer van deze zomer.


  "Dortmund verliest een topspeler, maar voor United is de transfer wel een erg goede zaak. Vorig jaar deden ze al verwoede pogingen, maar Dortmund kon toen het been stijf houden."


  "Deze zomer wou men bij Dortmund eigenlijk vooral Erling Haaland houden. Als Sancho bleef was het ook goed, maar als er iemand van de twee moest vertrekken, dan zou het die laatste wel zijn. Het is nu vrijwel zeker dat Haaland zal blijven." 

  "Sancho is als speler vrij uniek"

  Sancho is op zijn 21e al uitgegroeid tot een van de beste aanvallers in Europa. In Dortmund maakte hij naam en faam met zijn dribbels en duizelingwekkende statistieken. In 137 officiële matchen kwam hij tot 50 goals en 64 assists. "Sancho is als aanvaller vrij uniek", ziet Van Doorslaer.

   

  "Als hij goed is, dan is hij een lust voor het oog. Voor de moderne voetbalestheten is hij een droomspeler. Hij is heel technisch en kan uitpakken met hoogstandjes, maar wat hem zo modern maakt is dat hij zo goed is in de korte combinaties. In Dortmund vond hij met Marco Reus daarin een perfecte bondgenoot."


  "Hij combineert snelheid met vista. Een laterale bal zoals die van Kevin De Bruyne tegen Denemarken, zo kan Sancho er ook geven. In de zestien kan hij altijd iets doen wat men niet verwacht."

  "Hij rendeert niet in het systeem van Southgate"

  Ondanks zijn status als toptalent, ligt Sancho niet in de bovenste schuif bij Engels bondscoach Gareth Southgate. Op het huidige EK speelde hij nog maar 7 minuten en zit hij in de pikorde achter spelers als Sterling, Grealish en Saka.

   

  "Dat hij bij Engeland niet speelt heeft louter te maken met het systeem van Southgate. De aanwezigheid van Kane is daarin cruciaal, en die kan je in de zestien minder betrekken bij de korte combinaties. Kane combineert beter lager op het veld."


  "Dat iemand als Saka, ook een groot talent, wel speelt, dat hangt van Southgate zijn keuzes af. Bovendien speelde Sancho het voorbije seizoen meer vanop links en daar staat nu een Sterling die in vorm is."

  "Transfer is een goede zaak voor T. Hazard"

  Zal Sancho slagen bij United? "Dat zal van de keuzes van United-coach Solskjaer afhangen. Maar Sancho is nog heel jong, hij heeft tijd. De Premier League moet hem bovendien wel liggen, want de Bundesliga is ook een fysiek zware competitie." 

   

  "Zijn transfer is trouwens ook een goede zaak voor Thorgan Hazard. Die had het afgelopen jaar, net zoals Dortmund-ploegmaats Witsel en Meunier, een moeilijker seizoen. Hij was pas vierde in de pikorde, na Sancho, Reus en Reyna. Hij schuift nu opnieuw een plaatsje op."

  Hazard was pas vierde in de pikorde, na Sancho, Reus en Reyna. Hij schuift nu opnieuw een plaatsje op.

  Luc van Doorslaer

  "Dortmund zorgt altijd dat de rekeningen kloppen"

  Ten slotte, is 85 miljoen de juiste prijs voor Sancho? "Zijn transferwaarde wordt geschat op 100 miljoen en vorig jaar werd er gesproken over bedragen rond de 120 miljoen. Maar ondertussen hebben we de coronacrisis gehad, de prijzen zijn gezakt."

   

  "In Duitsland zijn ze trouwens ook voorzichtig met de boekhouding. Dortmund is een beursgenoteerde club, de rekeningen moeten kloppen. Normaal zitten er elke week 80.000 fans in hun stadion, de afgelopen anderhalf jaar kon dat niet. Dat scheelt een stevige slok op de borrel."

   

  "Dit jaar hebben ze het geld dus meer nodig dan vorig jaar. Bovendien zal het bedrag met bonussen wellicht nog oplopen tot 100M, want de bonusvoorwaarden zijn vrij laagdrempelig."