Ga naar de inhoud

Marc Willems: "Grote delegatie in Tokio positief voor Belgische atletiek"

 do 1 juli 2021 15:14

België stuurt de grootste, naoorlogse, atletiekdelegatie naar de Olympische Spelen in Tokio. Maar betekent meer in dit geval ook beter? Of zijn onze medaillekansen nu groter geworden? Atletiekcommentator Marc Willems wikt en weegt de kansen van de Belgen vanuit zijn vakantieoord in het mytische Marathon, waar hij de Olympische Spelen voorbereidt. 

Combinatie van jong talent en nieuw selectiesysteem

Volgens onze atletiekman is de grote delegatie te verklaren door 2 dingen: "Enerzijds is er veel jong talent in België. Dat is ook al gebleken op het EK indoor in Polen, toen ook onze grootste delegatie sinds mensenheugenis. Voor een groot deel zijn dat dezelfde atleten."

 

Ten tweede is er nu het systeem van plaatsing via de wereldranglijst ingevoerd. "Vroeger waren er internationale limieten en soms waren die in België nog strenger, afgesteld op top 16 of halve finales, waardoor minder atleten die limiet haalden", zegt Marc Willems.

 

"Als je nu, afhankelijk van de discipline, hoog genoeg op de wereldranglijst staat dan ga je naar de Spelen. Zelfs als die prestatie ver van de internationale limiet ligt. Op die manier zijn er nog 8 atleten bijgekomen die er anders niet bij zouden zijn."

Michael Obasuyi op de 110m horden
Michael Obasuyi op de 110m horden

"WK en Olympische Spelen zijn next-level-shit"

Marc Willems vindt deze grote groep positief, vooral door het grote aantal jonge atleten. "Veel van die jongeren zijn nog niet op hun top. Ik denk aan Michael Obasuyi, Eliott Crestan, Paulien Couckuyt en Elise Vanderelst om er slechts enkele te noemen."

 

"Het is een geweldige ervaring en dat kan enkel een positieve invloed hebben op hun carrière. Ze worden er niet alleen beter van, maar het motiveert hen om misschien nog harder te werken met het oog op toekomstige toernooien."

Het is een geweldige ervaring en dat kan enkel een positieve invloed hebben op hun carrière.

Marc Willems

Vroeger had je ook soms atleten die gedelibereerd werden waarvan iedereen dacht:  “Moeten ze die nu meenemen?" Ditmaal is het anders volgens onze atletiekman. "Nu hebben ze ofwel de limiet gehaald, of staan ze hoog genoeg op de ranking."

 

"Maar WK's en Olympische Spelen zijn next-level-shit in vergelijking met het EK indoor", lacht Willems. "5 jaar geleden in Rio waren er ook niet veel finales. De meeste Belgen lagen er in de reeksen uit. Ik denk dat we nu maar  evenveel volk in de finales gaan zien. 

 

"Maar er gaan er ook tamelijk wat de halve finales halen en dat is positief. Ik ben er redelijk zeker van dat iedereen daar goed zal presteren."

Pauline Couckuyt op de 400m horden
Pauline Couckuyt op de 400m horden

Verrassingen mogelijk waar we niet op rekenen

Als we dan puur naar de echte kanshebbers op medailles polsen, dan zijn
we snel uitgepraat. “Als we over een certitude babbelen, dan spreken we enkel
over Nafi Thiam", zegt Marc Willems.

 

Maar er zijn enkele witte merels die voor een verrassing zouden kunnen zorgen. "Ik verwacht wel wat van Eliott Crestan. Niet dat die sowieso de finale haalt, maar hij zou zomaar kunnen verrassen. De 800 meter is altijd een rare, tactische koers op grote kampioenschappen en Eliott is snel op het einde."

 

Twee andere namen die Marc het goed ziet doen zijn Isaac Kimeli op de 5.000 en 10.000 meter en Bashir Abdi op de marathon. "Ik ga niet zeggen dat die medailles halen, maar ze zullen er niet veraf zijn."

We moeten eerlijk zijn, 1 medaille in de atletiek is al een topprestatie. In Peking hadden we er meerdere, maar dat was echt uitzonderlijk

"Bij de vrouwen kunnen, zoals eerder al gezegd, Paulien Couckuyt op de 400m horden en Elise Vanderelst op de 1500m het goed doen. Niet voor medailles, maar op een goeie dag moeten die wel finale kunnen halen."

 

"Maar we moeten eerlijk zijn, 1 medaille in de atletiek is al een topprestatie. In Peking hadden we er meerdere, maar dat was echt uitzonderlijk."

Belgische atleten in Tokio
Isaac Kimeli 5.000 en 10.000 meter  
Bashir Abdi marathon  
Dieter Kersten marathon  
Koen Naert marathon  
Hanne Verbruggen marathon  
Mieke Gorissen marathon  
Ben Broeders polsstokspringen  
Cynthia Bolingo 400 meter  
Hanne Claes 400 meter horden  
Paulien Couckuyt 400 meter horden  
Nafi Thiam zevenkamp  
  hoogspringen  
  verspringen  
Elise Vanderelst 1.500 meter  
Thomas Van der Plaetsen tienkamp  
Eliott Crestan 800 meter  
Ismael Debjani 1.500 meter  
Jonathan Sacoor 400 meter  
Kevin Borlée 400 meter  
Michael Obasuyi 110 meter horden  
Anne Zagré 100 meter horden  
Imke Vervaet 200 meter  
Noor Vidts zevenkamp  
Robin Vanderbemden 200 meter  
Robin Hendrix 5.000 meter  
Fanny Smets polsstokspringen  
Belgian Tornados (m) 4x400 meter (Alexander Doom, Dylan, Kevin en Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor)  
Belgian Cheetahs (v) 4x400 meter (Cynthia Bolingo, Imke Vervaet, Naomi Van den Broeck, Camille Laus, Paulien Couckuyt)   
Gemengd team (x) 4x400 meter (Dylan, Kevin en Jonathan Borlée, Camille Laus, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo)  
Lees ook: