Voetbal Vlaanderen: "Belofteploegen zullen versterking zijn voor amateurreeksen"

  Club NXT speelde afgelopen seizoen in 1B.

  Vanaf voetbalseizoen 2022-2023 zullen er 14 belofteploegen van Belgische profclubs geïntegreerd worden in 1B en de hoogste amateurreeksen. Voetbal Vlaanderen is tevreden over het akkoord met de Pro League. "Die matchen kunnen trekpleisters zijn", vertelt voorzitter Marc Van Craen.

  4 belofteploegen in 1B, 4 in eerste nationale en 6 in tweede nationale. Dat is hoe de competities er vanaf volgend seizoen zullen uitzien. Voetbal Vlaanderen noemde het op Twitter al een historisch akkoord en voorzitter Marc Van Craen onderstreept dat nog eens.

   

  "Ook in 2018 hebben wij al pogingen ondernomen om zo’n akkoord te bereiken. Toen is dat niet gelukt want de Pro League heeft er een dag op voorhand de stekker uitgetrokken, hoewel de amateurclubs wel akkoord waren. Een jaar geleden heeft de Pro League opnieuw een stap gezet naar de amateurs. En dan hebben wij ook onze eisen gesteld."

   

  Welke eisen zijn dat dan? "De versoepeling van de licenties voor 1B bijvoorbeeld. Omdat de laatste jaren het idee gegroeid was dat de profcompetitie een gesloten competitie geworden is. De licentievoorwaarden waren op het vlak van accommodatie zo streng dat de facto geen enkele ploeg nog naar 1B kon stijgen. Vorig seizoen is daardoor Lierse K., de 13e uit de reeks, gestegen naar 1B."

   

  "Na een jaar onderhandelen is er nu dit principeakkoord. Het is ook belangrijk dat het om een proefperiode van twee seizoenen gaat. Als we daarna de evaluatie maken en het voldoet niet, dan kan het stoppen."

  De laatste jaren was het idee gegroeid dat de profcompetitie een gesloten competitie is. De licentievoorwaarden waren zo streng dat de facto geen enkele ploeg nog naar 1B kon stijgen.

  "De beloften van KV Mechelen tegen Berchem, dat is een trekpleister"

  In 1B was er wat weerstand tegen de integratie van belofteploegen, hoe zit dat bij de amateurclubs? "De meningen zijn een beetje verdeeld, maar de clubs uit 1e Nationale zijn wel allemaal pro. Daar beseffen ze ook dat dit voor het Belgische voetbal een goede zaak is. De Pro League stelt ook bepaalde eisen aan de U23-teams, zoals het feit dat 2/3e van de spelers opgeleid moet zijn door Belgische clubs. En er is ook een financiële compensatie voor alle reeksen waar die ploegen worden geïntegreerd."


  Is dit dan een versterking voor de amateurcompetities? "Ik denk het wel. Ik geloof ook niet dat er minder volk naar zou komen kijken, integendeel. Als de beloften van KV Mechelen tegen Berchem zouden spelen, dan is dat een trekpleister. Mensen willen de belgische jeugdproducten en de aankomende talenten zien voetballen."


  "Ook op sportief vlak is het geen degradatie, denk ik. Ook amateursspelers kunnen zich verbeteren tegen deze talenten."