Caster Semenya over IAAF-regel interseksuele atleten: "Het slaat nergens op"

  Caster Semenya zal niet te bewonderen zijn op de Olympische Spelen. Als hyperandrogene atlete mag ze van de IAAF niet deelnemen aan haar geliefkoosde 800 meter en dus focuste ze zich zonder succes op de 5.000 meter. "Het slaat nergens op", vertelde ze in Luik. 

  In 2018 voerde de IAAF een nieuwe regel in voor hyperandrogene atleten. Een onderzoek bracht aan het licht dat interseksuele atleten met hun hoge testosteronwaarden bevoordeeld zouden zijn bij bepaalde afstanden. Zo mag Semenya niet deelnemen aan de 400 meter, de 800 meter en de 1.500 meter. Tenzij ze medicatie slikt om haar testosteronwaarden te doen dalen.

   

  Na haar 5.000 meter (in 15:50.12) in Luik gaf de veelbesproken atlete, die zich niet kon plaatsen voor de Spelen, haar mening over de situatie. "Het slaat nergens op", vertelde ze. "Als je zegt dat we van de 400 meter tot 1.500 meter niet mogen lopen en de 200 meter en 5.000 meter wel..."

   

  "Dat houdt helemaal geen steek. Maar goed, dat zijn mijn zaken niet. Ik laat het aan de juiste mensen over om met de situatie om te gaan."

  "Ik blijf vechten voor mijn rechten"

  "Natuurlijk hoop ik dat de regel nog verandert. Ik ben een 800 meter-loper. Daar bestaat geen twijfel over. Ik blijf hopen dat ik mijn nummers mag lopen. Maar op dit moment ligt mijn focus op gezond zijn. Om een inspiratie te zijn voor jonge atleten. Ik blijf vechten voor mijn rechten."

   

  De IAAF stelde 3 medische opties voor om de testosteronwaarden te doen dalen. "Dat is onzin", vertelde Semenya. "Als je over een onderzoek gaat praten, dan moet je ons bewijzen geven. Je kan me niet iets zeggen over een Australische of een Duitse dokter. Je wil bewijs zien, dat je dat echt hebt getest."

  Op dit moment ligt mijn focus op gezond zijn. Om een inspiratie te zijn voor jonge atleten. 

  Caster Semenya

  "Er is niets dat me kan breken"

  Semenya trok naar het Hof voor de Rechten van de Mens. "Wat kan ik zeggen? Gerechtigheid moet geschieden. Als ze denken dat het goed is dat de IAAF vrouwenrechten schendt, dan is dat maar zo."

   

  Semenya werd ook gevraagd of ze het wereldrecord op de 800 meter zou breken. "Natuurlijk. Ik was er niet dicht bij, ik was het aan het breken."

   

  "Ik ben altijd op alles voorbereid. Ik heb psychologie en fysiologie gestudeerd, dus ik weet alles over mijn lichaam. Er is niets dat me kan breken. Mij de 800 meter niet laten lopen, kan me niet breken. Dan doe ik wel iets anders."