Allan Peiper: "Zonder pech kan de eindwinst Pogacar niet meer ontsnappen"

  Tadej Pogacar heeft in de tijdrit een eerste mokerslag uitgedeeld aan de concurrentie. Ploegleider Allan Peiper is gerustgesteld: "Hij is super en gaat dit 3 weken volhouden."

  "Hij heeft een tijdrit uit het boekje gereden", glundert Allan Peiper bij Radio 1. "Zijn snelheid en uitvoering waren top. Enkel die voorlaatste bocht was wat minder, maar hij had al genoeg voorsprong."

   

  "Op basis van zijn waarden wisten we dat hij sterker is dan vorig jaar. Hij heeft ook de UAE Tour, de Tirreno en Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Allemaal verschillende soorten wedstrijden."

   

  "Alleen was hij de laatste maanden een beetje minder in het tijdrijden, omdat hij zich niet goed voelde bij zijn nieuwe positie. Zijn zadel werd wat lager gezet, zodat hij zijn rug meer kon ontspannen, zijn armen meer naar binnen kon doen en dus aerodynamischer was. Alleen kon hij niet dezelfde kracht ontwikkelen."

   

  "Vorige week bij de verkenning van de tijdrit heeft hij dan teruggegrepen naar zijn positie van 2020. Hij stuurde mij nadien een berichtje dat hij zich meteen weer perfect voelde. Dat gaf hem toch weer vertrouwen."

  Hij greep terug naar zijn tijdritpositie van 2020 en voelde zich meteen weer  perfect.

  Allan Peiper

  "Kan hij dit 3 weken volhouden? Niet twijfelen!"

  Hoewel Pogacar nog niet in het geel zit, hoor je hier en daar al dat hij deze Tour eigenlijk niet meer kan verliezen. Allan Peiper is het daar niet helemaal mee oneens.

   

  "Alle favorieten hebben een minuut tot 2 minuten verloren. Zonder voorbarig te willen zijn: het lijkt erop dat de eindwinst hem zonder slechte dag niet meer mag ontsnappen."

   

  "Gisteren belde een van de ploegleiders mij op met de vraag: "Allan, denk je dat hij deze conditie 3 weken kan volhouden?" Ik antwoordde: "Waar maak je je zorgen om?! Hij is super en gaat dit volhouden tot het einde van de Tour. Er zijn geen twijfels."

   

  "De huidige situatie kan wel leiden tot een meer open koers, want veel renners hebben niets meer te verliezen, maar het is al te vroeg om voor een 7e of 8e plaats in de eindstand te rijden. Er is 1 leider (Pogacar) en de rest wil hem bestoken."

  "Ik heb afgezien, maar nu heb ik weer meer energie"

  Vorig jaar kon Peiper de eindzege van Pogacar vanaf de eerste rij meemaken, wat leidde tot emotionele taferelen. Nu zit de Australiër vanwege zijn gezondheid noodgedwongen thuis in België. 

   

  "Ik heb de laatste maanden zware behandelingen gehad. In april en mei heb ik echt afgezien. Maar de laatste 2-3 weken heb ik weer meer energie. Dat geeft me goeie hoop dat ik straks weer in de koers kan opduiken."

  Allan Peiper

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Tadej PogacarUAD82:56:36
  2Jonas VingegaardTJV+5:20
  3Richard CarapazIGD+7:03
  4Ben O'ConnorACT+10:02
  5Wilco KeldermanBOH+10:13
  6Enric MasMOV+11:43
  7Alexey LutsenkoAPT+12:23
  8Guillaume MartinCOF+15:33
  9Pello BilbaoTBV+16:04
  10Rigoberto UránEFN+18:34
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
  10wegwedstrijdsemi bergetappe