"Allez omi & opi"-vrouw, die zware crash veroorzaakte, blijft langer in cel

  De vrouw bracht met dit ondoordachte manoeuvre een half peloton ten val.

  De aanhouding van de toeschouwster die ervan beschuldigd wordt aan de basis te liggen van een massale val in de eerste rit van de Ronde van Frankrijk, is donderdag verlengd. Dat deelde het parket van Brest mee.

  Procureur Camille Miansoni zei op een persconferentie dat de aanhouding werd verlengd "om de lopende handelingen van het onderzoek te kunnen afronden". Hij gaf mee dat het daarbij ging om "medisch-juridische aspecten". Verschillende renners liepen immers zware blessures op bij de val.

   

  "De beschuldigde drukte een gevoel van schaamte en schrik voor de gevolgen van haar daad uit", zei Miansoni nog. "Ze is verontrust door de berichtgeving in de media over haar naar eigen zeggen 'stommiteit'."

   

  Ze werd in voorlopige hechtenis geplaatst voor "het onvrijwillig veroorzaken van blessures van niet meer dan drie maanden door opzettelijke schending van de veiligheids- of voorzichtigheidsplicht". Ze riskeert een maximale gevangenisstraf van twee jaar.

   

  De vrouw, een dertigjarige Française, meldde zich woensdagmiddag op het politiekantoor van Landerneau. Eerder op de dag was ze geïdentificeerd door de politie. Nog voor die haar wilde gaan ondervragen, bood ze zichzelf aan. 

   

  De beschuldigde vrouw droeg tijdens de eerste rit van de Tour zaterdag een kartonnen bord, waarop stond geschreven "Allez Opi & Omi". Miansoni bevestigde donderdag dat het ging om "een liefdevolle boodschap aan haar grootouders".    

   

  Ze zwaaide ermee richting de camera, met haar rug naar de koers. De Duitser Tony Martin (Jumbo-Visma) reed als eerste op haar in en in zijn zog vielen nog zo'n vijftig renners. Ze bleek in eerste instantie onvindbaar. Zaterdagavond werd meteen een oproep tot getuigen gelanceerd.   

  Bekijk nog eens de val:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar