Slipgevaar: vele zware uitschuivers op Wimbledon-gras doen vragen rijzen

  Vijfvoudig Wimbledon-winnaar Novak Djokovic ging de voorbije dagen meermaals tegen de vlakte

  Zelfs de allergrootsten blijven niet overeind. De voorbije dagen regende het zware valpartijen op het gras van Wimbledon. Te veel om toeval te zijn. Wat is er aan de hand?

  Andy Murray maakte een harde smak in set 4. Novak Djokovic ging meerdere keren tegen de vlakte. Nick Kyrgios viel akelig hard tegen de grond. Adrian Mannarino liep - op weg naar een stunt - een zware knieblessure op bij een schuiver tegen Federer.

   

  En Serena Williams moest op dezelfde baan een uur later ook geblesseerd de aftocht bazen na een slipper. Stel je voor dat haar roemrijke carrière zo zou eindigen.

   

  De grasvelden in Wimbledon hebben de voorbije dagen slachtoffers geëist. Op social media is de bespeelbaarheid van de courts een hot topic. “Waarom spelen ze niet gewoon op ijs?”, klinkt het cynisch.

  Serena Williams moest in tranen Wimbledon verlaten na een blessure in de eerste ronde.

  Statement

  Onze tennisexpert Dirk Gerlo relativeert evenwel de kritiek. “Het is niet de eerste keer dat er valpartijen zijn bij de start van het toernooi”, klinkt het. “Het gras is dan nog net wat zachter - dan ga je sneller schuiven.”

   

  Toch klinkt ook bij de spelers zachtjes wat gemor. Onder meer Andy Murray verkondigde “dat het gras van Centre Court enorm glad is.”

  De All England Club moest zich al verdedigen in een statement. “De voorbereiding van de velden verliep met exact dezelfde hoge standaarden als de voorbije jaren", klonk het. "Alleen zijn de weercondities momenteel de natste van de voorbije 10 jaar, waardoor het dak langere periodes gesloten moet blijven.”

  Adrian Mannarino was op weg naar een stunt tegen Roger Federer toen een slipper zijn droom uit elkaar deed spatten.

  Verhoogde vochtigheid indoor

  Net dat is het probleem, weet Gerlo. “Want je zit met die vochtige lucht en wanneer het dak sluit, treedt het fantastische ventilatiesysteem met airco in werking op Centre Court. Dat zorgt voor condensatie.”

   

  “En ook de aanwezigheid van toeschouwers verhoogt de vochtigheid. Die factoren bepalen mee dat de spelers aanvoelen dat er meer slipgevaar is - en dat is ook zo.”

  De airco op Centre Court zorgt voor condensatie wanneer het dak dicht is.

  Dirk Gerlo

  Het is - tot spijt van wie het benijdt - een van de unieke factoren die Wimbledon zo mythisch maakt.

   

  Al zal de ondergrond door de slijtage van de wedstrijden de komende dagen wel steviger worden. Tot dan is het zaak om vooral niet onderuit te gaan.

  Bekijk hieronder enkele "slippers" van de voorbije dagen

  Lees ook: