Wat nu voor Duitsland? "Het heeft zijn trauma al gehad, maar EK '24 moét succes worden"

De Duitse spelers troosten mekaar na de nederlaag op Wembley.

Duitsland sneuvelde gisteren op Wembley in de 1/8e finales van het EK voetbal. Engeland was een maatje te groot voor eigen volk en de uitschakeling van die Mannschaft was verdiend. Hoe moet het nu voort met de viervoudige wereldkampioen, nu het tijdperk-Löw erop zit? "De tranen van de Duitsers zullen sneller drogen dan die van de Engelsen in 1996, maar toch moét het in 2024 beter op het EK in eigen land", zegt voetbalcommentator Bert Sterckx.

"Tegen Hongarije was het ook met de hakken over de sloot"

Engeland won gisteren met 2-0 voor een uitzinnige menigte in hoofdstad Londen. Het maakte zo een einde aan een slechte reeks op grote toernooien tegen aartsrivaal Duitsland.

 

De nederlaag kwam hard aan bij onze buren, maar was wel terecht. "Eigenlijk heeft Duitsland maar één wedstrijd op het EK echt kunnen overtuigen", merkt Bert Sterck op.

 

"Tegen Portugal was Duitsland echt imponerend en hanteerden ze hun spelstijl van vroeger, met aanvallende flanken die goed rendeerden. Portugal was het enige land dat daar geen antwoord op vond, maar in de andere wedstrijden was het een ander verhaal."

 

"Tegen wereldkampioen Frankrijk kan je uiteraard verliezen, maar tegen Hongarije was het met de hakken over de sloot."

Eigenlijk heeft Duitsland maar één wedstrijd op het EK echt kunnen overtuigen.

Bert Sterckx

"Duitsland heeft Klose niet meer rondlopen voorin"

"Gisteren leek het tegen Engeland wel een bokskamp tussen twee zwaargewichten die heel afwachtend tegenover mekaar stonden in de ring", opent Sterckx over de 1/8e finale tussen Engeland en Duitsland.

 

"Engeland won uiteindelijk en je kan wel zeggen dat Joachim Löw de ploeg niet heeft gecoacht naar zijn aard. Vroeger waren ze altijd dominant, dat was nu het geval niet op dit toernooi, buiten die ene wedstrijd tegen Portugal."

 

"Het moet wel zijn dat hij deze ploeg niet vertrouwde om te domineren met de vingers in de neus. Dit Duitsland heeft geen topverdedigers meer, het middenveld is ook al beter geweest en voorin loopt er geen Klose meer rond."

 

"Dat laatste was op het vorige WK eigenlijk ook al het probleem. Toen was er Gomez, nu Werner, Gnabry en Sané, die allemaal geen afwerkers zijn en door de mand vielen."

Joachim Löw heeft de ploeg niet gecoacht naar zijn aard tegen Engeland.

Bert Sterckx

"De gemiste kans van Müller was tragisch"

Müller werd, net als Hummels, opnieuw bij de selectie gehaald door Löw, maar ook hij kon niet brengen wat van hem verwacht werd voor de start van het toernooi. "Zijn gemiste kans was ook een beetje tragisch", vindt Sterckx.

 

"Hij werd erbij gehaald om de jonge garde bij de hand te nemen, maar dat is niet echt gelukt. Ze noemden hem altijd "Radio Müller", omdat hij altijd praat en de grapjas van het team is, maar nu was het radiostilte."

 

"Hij zei na de wedstrijd niets meer en dat is niet van zijn gewoonte. Die avond op Wembley heeft duidelijk sporen nagelaten bij hem en hij heeft zich op sociale media ook verontschuldigd voor het missen van die ene grote kans."

De avond heeft duidelijk sporen nagelaten bij Müller. 

Bert Sterckx

De enorme misser van Müller tegen Engeland:

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

"Löw is drie jaar te laat op pensioen gegaan"

Het tijdperk-Löw zit er nu op bij Duitsland. Hoe maakt Sterckx de balans op van 15 jaar bondscoachschap? "Hij is drie jaar te laat op pensioen gegaan", is het duidelijke antwoord.


"Welk voetballand van de omvang van Duitsland gaat met dezelfde bondscoach door na een roemloze uitschakeling als titelverdediger op het WK? Ze hebben toen gewoon aan monumentenzorg gedaan bij de Duitse voetbalbond, vind ik."


"Hij had misschien de eer aan zichzelf kunnen houden, maar ook dat deed hij niet. Nu gaat er wellicht een wekenlange stilte volgen."


"Het is een trainer die nooit het aanzien kreeg van een Beckenbauer of Schön, die ook enorm populair waren. Dat was Löw ookal niet. Het was ook zijn stijl niet, hij bleef liever in de schaduw en was niet erg toegankelijk. Het gaf hem iets mystieks, maar het zorgde er ook voor dat hij niet op handen werd gedragen."

 

"Löw was ook een echte papa van de generatie die in Brazilië wereldkampioen werd, van deze generatie was hij meer een opa. Dat heeft ook meegespeeld."

 

Gaat Löw het nu nog een keer proberen als clubtrainer? "Dat lijkt me raar na 20 jaar bij de nationale ploeg, want hij was al assistent van Klinsmann ook voor hij bondscoach werd. Ik denkt dat bijna niemand - buiten de echte voetbalvolgers - weet waar hij ooit als trainer aan de slag was."

Ze hebben in Duitsland aan monumentenzorg gedaan na het WK in 2018.

Joachim Löw

"Flick moet nu dezelfde afweging maken als Löw"

En wat nu met het team? Hoe ziet de Duitse voetbaltoekomst eruit? "De tranen na Wembley zullen sneller opdrogen bij de Duitsers dan de tranen van de Engelsen in 1996, dat was een nationaal trauma. Duitsland heeft zijn nationale trauma in 2018 al gehad met de uitschakeling in de groepsfase van het WK, dat was een veel grotere blamage."

 

"Het vreemde is dat ze nu toch weer echt goede spelers hadden, met 3 spelers die de Champions League wonnen dit seizoen bij Chelsea en 8 die dat vorig jaar deden met Bayern München., maar samen lukt het niet. Gaan die dertigers er volgend jaar nog wel bij zijn op het WK?", vraagt Sterckx zich nog af.

 

"Hans-Dieter Flick, de nieuwe bondscoach, staat voor dominant voetbal. Dat past bij die Mannschaft. Flick moet nu dezelfde afweging maken als Löw: wie van de oude garde houd ik over, welke jongeren komen erbij?"

 

De toekomst oogt niet erg slecht, toch? "Duitsland won eerder dit jaar het EK U21 met jongens als Nmecha en Dorsch. Maar veel van die spelers spelen niet bij absolute topclubs. Dus de vraag is heel terecht of die generatie de huidige kern sterker maakt. Hoe dan ook: Duitsland MOET er staan op het EK 2024 in eigen land. Dat toernooi mag absoluut geen blamage worden."

De tranen na Wembley zullen sneller opdrogen bij de Duitsers dan de tranen van de Engelsen in 1996.

Bert Sterckx

Bert Sterckx.