Van de hemel naar de hel en terug: hoe Cavendish uit diep dal weer op Tourpodium klom

  Breuken, tranen en vreugde voor Mark Cavendish in de Tour.

  De cirkel is rond in Fougères: waar Mark Cavendish in 2015 zijn laatste Tourzege veroverde voor Etixx-Quick Step, schoot hij in 2021 nog eens in de Franse roos voor The Wolfpack. Een tijdlijn met pieken, maar vooral een heel diep dal voor de Brit.

  2015: de laatste Tourzege voor Quick-Step

  In de Tour van 2015 draait het maar niet voor Mark Cavendish. Zijn concurrent André Greipel steekt hem telkens weer de loef af met 4 ritzeges. Alleen in Fougères kan Cav de Duitser nog terughalen. Meteen zijn laatste ritzege in de Tour in de kleuren van Quick-Step. Of zo lijkt het toch...

  2016: het laatste succesjaar

  Na zijn overstap naar Team Dimension Data is het zoeken voor Cavendish, maar in de Tour vindt hij het goede gevoel terug. 2014 en 2015 leverden hem slechts één succesje op in de Tour, maar in 2016 zet hij zijn teller op 30 ritzeges in de Ronde van Frankrijk . Met vier sprintzeges én een dag in de gele trui beleeft hij een boerenjaar.

  2017: uit de Tour gebeukt

  Zo succesvol 2016 was, zo stroef verloopt 2017. Bovendien wordt hij letterlijk uit de Ronde van Frankrijk gebeukt. In een potige sprint belandt hij na een duwtje van Peter Sagan in de nadarhekken. Het verdict is hard, met onder meer een gebroken schouderblad. Het begin van heel wat blessureleed.