De EK-Tribune: "Relatie tussen Deschamps en de Franse spelers is bekoeld"

  In De EK-Tribune was er na een denderende voetbalavond met de zege van Spanje en de uitschakeling van Frankrijk meer dan stof genoeg om over na te kaarten, met Sporza-journalisten Michael Van Vaerenbergh en Nicolas De Brabander. "Er was veel ongehoorzaamheid bij de Fransen."

  "Het Franse potentieel hebben we veel te weinig gezien"

  "De underdog heeft gisteren aan het langste eind getrokken na een penaltyreeks. Het was een wondermooi orgelpunt op een fantastische voetbalavond", vond Michael Van Vaerenbergh.

   

  Frankrijk was de topfavoriet voor de EK-titel, maar kon nooit écht overtuigen de voorbije wedstrijden. "Alles begon vandaag met Deschamps die het systeem aanpaste", zag Nicolas De Brabander. 

   

  "Frankrijk had nog maar drie keer onder hem gespeeld met wingbacks en een driemansdefensie. Nu was het ook uit noodzaak, omdat al zijn linksbacks out waren. Maar de eerste helft was niet om aan te zien."

   

  "In de tweede helft was er dan wel een periode waarin we het potentieel van dit Franse elftal zagen, met erg knappe goals. Maar dan verviel het weer. We hebben dat potentieel veel te weinig gezien dit EK."

   

  "Er was ook ongehoorzaamheid", gaat Van Vaerenbergh verder. De geblesseerde Coman wou niet gewisseld worden. Op Twitter zagen vele Fransen ook dat de spelers eigenlijk tegen de orders van Deschamps in speelden."

   

  "Vooral Pogba, al was die wel weer heel goed. Maar het is een teken aan de wand dat de relatie tussen Deschamps en de spelers niet meer is zoals na het WK 2018."

  "Xhaka speelde zoals Xavi"

  Wie de topfavoriet kan uitschakelen verdient hulde. Zwitserland speelde met een krijgershart en charmeerde de kijker, dat vond ook De Brabander. "Vele spelers deden het heel erg goed. Seferovic bijvoorbeeld."


  "Ik leerde hem ooit kennen in 2013, in de CL-voorronde tussen Sociedad en Lyon. Hij speelde toen nota bene met Sociedad-ploegmaat Griezmann samen. Het komt er bij Seferovic niet altijd uit, maar hij kan echt wel iets."


  "Ook Zuber was super", vindt Van Vaerenbergh. "Hij was heel sterk op zijn linkerflank. Gavranovic viel ook uitstekend in en woog enorm op de verdediging, al was dat bij deze Franse defensie niet zo moeillijk."


  Ten slotte was er nog aanvoerder Granit Xhaka, die volgens Van Vaerenbergh "speelde zoals Xavi". "Hij  verstuurde fantastische ballen. Bij Arsenal was het altijd wat minder. Hij heeft ook wat besognes naast het veld. Maar bij de nationale ploeg is hij altijd wel goed."