Frank de Boer stapt op als bondscoach van Oranje na vroege EK-exit (en bakken kritiek)

  Frank de Boer kon Nederland niet naar EK-glorie leiden.

  De vroege uitschakeling van Nederland op het EK voetbal heeft Frank de Boer zijn job gekost. Na overleg in Zeist tussen de bondstop van Oranje en de ex-international is beslist om uit mekaar te gaan. De Boer was niet de populairste bij de fans van Nederland, ook niet bij tal van ex-spelers.

  "Kwartfinales vereist voor contractverlenging"

  Na de nederlaag tegen Tsjechië (0-2) kreeg Frank de Boer heel wat kritiek in eigen land. Vandaag verscheen de ex-international op het appel in Zeist, waar de Nederlandse voetbalbond zijn thuisbasis heeft, om de vroege EK-exit te bespreken met de bondstop van de KNVB.

   

  Wat al een beetje in de lucht hing, werd ook officieel bevestigd na de meeting: Frank de Boer stopt per direct als bondscoach van Nederland. 

   

  "Frank gaf aan niet voort te willen doen als bondscoach", lezen we in een persbericht. "Dat was ook in lijn met zijn contract, want voor een verlenging was een plaats in de kwartfinales van het EK voetbal vereist."

   

  Voor de start van het EK was de druk op de 51-jarige De Boer (112 caps voor Oranje) al immens. De Nederlandse voetbalfans waren het niet eens met zijn tactische keuzes, ook heel wat oud-spelers vonden dat De Boer anders moest spelen. Die druk ligt uiteindelijk mee aan de basis van zijn opstappen/ontslag.

   

  "Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden, vond ik het een hele eer en een uitdaging. Maar ik was me ook bewust van de druk die vanaf mijn aanstelling op me zou komen te liggen", zegt De Boer. 

   

  "Die druk neemt nu alleen maar toe na het EK. Dat is geen gezonde situatie voor mij, ook niet voor de selectie in aanloop naar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in september. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers."

  De druk neemt nu alleen maar toe na het EK. Dat is geen gezonde situatie voor mij, ook niet voor de selectie in aanloop naar het belangrijke WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen in september.

  Frank de Boer

  Directeur topvoetbal: "Keuze voor Frank pakte anders uit dan gehoopt"

  Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal in Nederland, geeft meer tekst en uitleg bij de breuk tussen de KNVB en De Boer. "Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinales niet gehaald op het EK. We hadden op een beter EK ingezet en dat is niet gelukt."

   

  "De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want op 1 september spelen we al weer de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo."

   

  "We gaan nu voort evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, en het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden.”

  Mulder in Villa Sporza: "Terecht dat hij opstapt"