De 4e rit in beeld: ontgoocheling voor Van Moer, euforie voor Cavendish

  Brent Van Moer stierf met de streep in zicht.

  Een vlakke en vrijwel geschiedenisloze etappe heeft een heerlijk slot gekregen. Vluchter Brent Van Moer leek de sprinters een loer te draaien, maar werd op 200 meter van de streep nog ingehaald door snelheidsduivel Mark Cavendish. Een overzicht.

  1. Protestactie van het Tourpeloton

  "Geen staking, wel respect voor de veiligheid van de renners." Dat was de duidelijke boodschap van het peloton voor de start van de 4e rit. Maar onder druk van veteraan André Greipel hield het peloton toch even halt uit onvrede over de vele valpartijen in de eerste 3 ritten. Daarna trok het peloton zich weer op gang met een gezapig tempo.

  2. Brent Van Moer gooit knuppel in het hoenderhok

  Hoelang zou het peloton zich aan de snelheidslimiet van 30 km/u houden? Tot de benen van Brent Van Moer begonnen te jeuken, blijkbaar. De 23-jarige aanvaller van Lotto-Soudal trok het tempo de hoogte in en kreeg in zijn etappejacht gezelschap van de ervaren Pierre-Luc Périchon (34, Cofidis).

  3. Van Moer en Cavendish tonen zich in tussensprint

  In een geschiedenisloze etappe kon de tussensprint in Vitré toch voor wat animo zorgen. Brent Van Moer klopte vluchtgenoot Périchon voor de volle buit. In het peloton loodste Morkov Cavendish als eerste naar de streep. Een voorteken voor de eindsprint in Fougères?

  4. Van Moer schudt medevluchter af

  Als Brent Van Moer de sprinters een hak wou zetten, moest hij het dode gewicht van Pierre-Luc Périchon afschudden. Op 12 kilometer van de streep ontdeed hij zich van de Franse veteraan. Het begin van de tijdrit van zijn leven.

  5. Cavendish neemt Van Moer nog te grazen

  Met een voorsprong van een minuut geloofde Brent Van Moer vol in zijn kansen. De vluchter perste het laatste restje uit zijn energietank, dook alleen onder de rode vod, maar werd op 200 meter van de streep nog ingehaald door de sprinters. De ontgoocheling van Van Moer moest plaatsmaken voor de vreugde (en tranen) van Cavendish.

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar