Nederlandse analisten zijn boos: "In 1 klap zijn we het lachertje van Europa"

  Frank de Boer slaat zichzelf voor het hoofd na de uitschakeling.

  De Nederlandse analisten dopen hun pennen na de exit van Oranje in het donkerste vitriool. De roep om Frank de Boer de rekening te presenteren is oorverdovend. "De bondscoach heeft volledig gefaald", klinkt het.

  Nederland liep zondag een blauwtje tegen Tsjechië. Na een non-prestatie keerde Oranje met het schaamrood op de wangen huiswaarts.

   

  De analisten die vorige week nog orakelden dat de weg richting halve finales - en zelfs finale - open lag voor Nederland maken nu brandhout van het team. En van bondscoach Frank de Boer, want die meer dan ooit heeft de boter gegeten.

   

  "Dit was een wedstrijd die je niet kon winnen. Je speelde met een heel matige Depay, een heel matige Wijnaldum, een Blind die opeens veel balverlies begon te lijden. Dan blijft er niet veel over", zegt René van der Gijp in Veronica Inside.

   

  "En natuurlijk moest Malen de 1-0 maken. Als je alleen voor de keeper komt, moet de bal er op dit niveau gewoon in. Dan is het 1-0 en zie je een heel andere wedstrijd (lacht zelf met zijn cliché, red)."

   

  Ook Dick Advocaat, voormalig bondscoach van Nederland (en België) zag met lede ogen aan hoe Nederland naar huis geknikkerd werd.

   

  Advocaat: "Dit had niemand zien aankomen. Het was een matige wedstrijd waarin je een kans krijgt die je moet benutten. Maar dan val je met 10 man en wordt het een moeilijk verhaal. De bepalende spelers waren er niet."

   

  Johan Derksen, de derde analist: "Als je beste 4 spelers je in de steek laten en Dumfries is de absolute uitblinker, dan is er iets aan de hand met je elftal."

   

  Memphis Depay moest het helemaal ontgelden in de ogen van Derksen:

  "Depay kan allerlei documentaires maken en als een soort Elvis Presley proberen over te komen, maar hij heeft zijn 4 wedstrijden op dit EK met zijn grote bek ontzettend slecht gespeeld."

  "Welke makelaar durft De Boer nog aan te bieden?"

  Volgens Johan Derksen past er na deze mislukking maar één conclusie: het C4 voor Frank de Boer.

   

  Derksen: "Na 4 mislukkingen (ter info: eerder liepen zijn avonturen bij Inter, Crystal Palace en Atlanta United met een sisser af) is het einde carrière voor De Boer. Er is geen makelaar die hem na dit echec nog ergens durft aan te bieden."

   

  "Want werkelijk alles is op dit EK fout gegaan. De Boer heeft gekozen voor een veteraan in doel die alleen maar ballen doorgelaten heeft. Van Aanholt heeft hij gekozen, omdat hij dacht dat die beter was dan die jongen van AZ. Bleek niet waar."

   

  "De Roon heeft voor het evenwicht meegedaan tegen drie bananenrepublieken. Waarom weet niemand. Berghuis heeft hij volkomen genegeerd, terwijl die een uitstekende competitie achter de rug had. Enzovoort enzovoort."

   

  "De Boer heeft ook gestunteld in de hele aanloop naar dit EK. Het volk heeft geen vertrouwen in hem. De man heeft geen verhaal. Neen, dit is niet het boegbeeld van de KNVB dat het Nederlandse voetbal moet uitdragen."

  "We zijn het lachertje"

  Valentijn Driessen van Telesport spuwt ook kwistig zijn gal. 

   

  "Dit is een regelrechte afgang, met deze kwaliteiten en met deze ploeg. Frank de Boer gaat zich beraden, want hij moet alles even laten bezinken. Maar er valt weinig te bezinken, want het kan bijna niet anders dan dat dit einde verhaal is."

   

  "De Boer heeft volledig gefaald. In de Nations League-finale is het verkeerd gelopen tegen Portugal, de WK-voorronde zijn we met een enorme dreun in Turkije begonnen (4-2-nederlaag, red) en nu dit! Tegen allemaal "onderdeurtjes". Tsjechië is het nummer 40 van de wereld en schoot de bal overal heen, behalve naar een ploeggenoot."

   

  "De Nederlandse spelers voelden zich ook niet thuis in het systeem van De Boer. Ze hadden trouwens wel eens hun mond mogen opendoen, maar dat hebben ze niet gedaan. Op dat vlak heeft iedereen zijn verantwoordelijkheid ontlopen."

   

  "De Boer heeft zijn eigen weg gekozen, het was een doodlopende weg. Dan is er maar één consequentie, lijkt mij. Dat zal de leiding van de KNVB moeten doen. Alleen: het is dezelfde leiding die De Boer heeft aangesteld. Het is een collectief falen van alles en iedereen. In één klap zijn wij het lachertje van Europa."