De Europese voetbalbond laat regenboogvlaggen toch toe in Boedapest

  Nederlandse fans in de Puskas Arena.

  Over minder dan een uur staat de EK-wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië op het programma. Heel wat Nederlandse fans besloten om regenboogvlaggen mee te nemen naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest waar de wedstrijd gespeeld zal worden. Deze keer laat de Europese voetbalbond UEFA de actie wel toe.

  Aanvankelijk heette het in de Nederlandse media dat de UEFA de regenboogvlaggen in en rond het stadion en in de fanzone verboden had. "Verschillende voetbalfans moesten dan ook hun vlag al inleveren aan de lokale beveiliging", klonk het.

   

  Nu klinkt het anders. "In tegenstelling tot sommige berichten wil de UEFA duidelijk stellen dat het geen regenboogsymbolen verboden heeft in de fanzone. Die locatie valt onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten", preciseert de Europese voetbalbond op de sociale media.

   

  "Voor de UEFA is het symbool welkom in de fanzone. De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond ook duidelijk gemaakt dat regenboogvlaggen en andere symbolen niet politiek geladen zijn en welkom zijn in het stadion. Ze horen bij de Equal Game-campagne van de UEFA", klinkt het nog.

  Voor de UEFA is het symbool welkom in de fanzone. De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond ook duidelijk gemaakt dat regenboogvlaggen en andere symbolen niet politiek geladen zijn en toegelaten zijn in het stadion.

  UEFA

  De Nederlandse fans namen de regenboogvlaggen mee uit protest tegen de aangenomen antihomowetgeving in Hongarije. Er werden ook regenboogvlaggen uitgedeeld op de luchthaven.

   

  Enkele dagen terug kreeg de UEFA veel kritiek toen de bond het stadsbestuur van München verbood om de Allianz Arena te verlichten in de regenboogkleuren.  

  Nederlandse fans met de regenboogvlag in Schiphol.

  Ook in Boedapest is heel wat kleur te zien

  Aanvoerdersband met regenboogsymbool

  Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum zal tijdens de wedstrijd een aanvoerdersband dragen met de tekst "OneLove", als statement tegen racisme, discriminatie en uitsluiting.

  Lees ook: