Olympische snowboarders nemen grote jump van dry slope in Genk in gebruik

  De grote jump in Genk is 34 meter hoog en 62 meter lang.

  Topsportende snowboarders kunnen in Genk voortaan zowel in de winter als in de zomer trainen op de nieuwe grote jump van de dry slope met airbag. De dry slope is bedekt met borstels en zal onder meer gebruikt worden door snowboarders in hun voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Peking in 2022.

  De piste in Genk is 34 meter hoog, 62 meter lang en heeft een hellingsgraad van 30 graden. Een verstelbare afsprong maakt het mogelijk om elke 'Big Air Jump' in de wereld na te bootsen.

  De dry slope is een jump bedekt met borstels in kunststof. Zo kunnen snowboarders ook in de zomer, wanneer er geen sneeuw is, blijven oefenen op hun tricks.

  Veilig landen is natuurlijk essentieel bij het uitvoeren van gedurfde tricks. Om de topsporters veilig op te vangen is er ook een enorm luchtkussen van 1.300 vierkante meter voorzien.

  "Heel wat landen zullen jaloers zijn"

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts opende gisteren de nieuwe piste officieel,  waarvoor Sport Vlaanderen 4,3 miljoen betaalde. "Deze dry slope is uniek in Europa en laat onze topsporters toe om zich optimaal voor te bereiden, zo hoeven ze niet meer naar het buitenland te trekken", zegt Weyts.

  Voor Stijn Urkens, technisch directeur topsport van Sneeuwsport Vlaanderen, betekent de nieuwe dry slope dat België de aansluiting kan behouden met de wereldtop. "Er zal in heel wat landen jaloers gekeken worden naar deze installatie."

  Tijdens de zomer van 2021 zal de grote jump enkel toegankelijk zijn voor topsporters. Als er sneeuw wordt aangevoerd, kan de jump ook dienen voor wedstrijden. De piste voldoet namelijk aan alle vereisten van de internationale skifederatie.