"Die vrouw zal dit maanden meedragen. Is ze dan al niet genoeg gestraft?"

  De onoplettende toeschouwer die de massale valpartij veroorzaakte.

  De eerste rit in de Tour de France werd overschaduwd door twee massale valpartijen. Toch werd de koers niet stilgelegd. "Een blunder!", vindt Michel Wuyts.

  "Natuurlijk had de koers geneutraliseerd moeten worden", zegt commentator Michel Wuyts stellig. "Dat is een dikke fout van de jury en in tweede instantie van de organisatie, die toch ook invloed kan uitoefenen op de jury."

   

  "Die neutralisatie had onmiddellijk moeten gebeuren. Het peloton heeft dat uiteindelijk schoorvoetend gedaan, maar dat was de taak van de jury geweest. Een blunder!"

   

  Onder meer Deceuninck-Quick Step voerde het tempo na de valpartij op nog voor iedereen was teruggekeerd. "Dat begrijp ik niet. Als de rollen omgedraaid waren geweest, had Patrick Lefevere zich zeker geroerd."

   

  "Ik kan me wel indenken dat je via het oortje niet alles meekrijgt. Terpstra heeft me ooit gezegd dat ze maar 50% van de orders verstaan."

   

  "Maar als je vooraan zit en er gebeurt een grote val naast je, dan heb je heus wel gezien dat een groot pakket tegen de grond gaat. Dan kun je wel inschatten dat de schade groot is."

  Rechtszaak tegen vrouwelijke fan? "Dat kan, maar wat zal daar van komen?"

  De valpartij werd veroorzaakt door een toeschouwer, die met een kartonnen bord een boodschap naar het thuisfront wou uitsturen. Organisator ASO heeft alvast een klacht ingediend tegen de vrouw. Wat vindt Wuyts dat er moet gebeuren?

   

  "In onze maatschappij kan iedereen die zich bekocht voelt iemand anders voor de rechter dagen. Die moet daar dan maar over oordelen. Het is in ieder geval duidelijk een menselijke fout. Maar wat zal daar van komen?"

   

  "Die vrouw gaat dit nog maanden en misschien zelfs jaren meedragen. "Ik heb dat veroorzaakt en was ook nog eens herkenbaar." Ik vind die straf eigenlijk al zwaar genoeg. Maar zeg dat maar eens tegen die renners."