VIDEO: De sleutelmomenten van rit 1 in de Tour: valpartijen ontsieren Tourstart

  Twee grote valpartijen gaven de eerste etappe een wrange bijsmaak.

  De kop is eraf, de 108e editie van de Tour de France is vandaag geopend met een heuvelachtige etappe. Een rit die helaas ook ontsierd werd door twee massale valpartijen. Bekijk hier de sleutelmomenten.

  1. Tourdirecteur Prudhomme vlagt de 108e Tour op gang

  Victor Campenaerts liet er geen gras over groeien. Zodra Tourdirecteur Christian Prudhomme de eerste rit officieel op gang had gevlagd, koos Campenaerts voor de aanval. Ook landgenoten Edward Theuns en Jan Bakelants sprongen mee in de dans.

  2. Tourdebutant Schelling gaat solo en pakt de bergtrui

  Campenaerts pakt het eerste bergpuntje van deze Tour, maar miste wel de boot toen 6 renners het ruime sop kozen. Daarbij wél op de afspraak: Ide Schelling. De Nederlandse Tourdebutant liet zijn metgezellen achter op 84 kilometer van het einde en verzekerde zich onderweg van de bergtrui. De andere koplopers werden snel weer opgeslokt door het peloton. Het verhaal van Schelling strandde uiteindelijk op zo'n 30 kilometer van de finish.

  3. Massale valpartij door onvoorzichtige supporter

  Heel veel supporters langs de weg in het wielergekke Bretagne, maar helaas zorgde ééntje ervan meteen al voor een eerste dieptepunt in deze Tour. Een fan met een kartonnen bord met het opschrift "Allez Opi Omi!" bracht Tony Martin en daarmee ook een groot deel van het peloton ten val. De schade bleef verrassend genoeg beperkt. Slechts één renner moest noodgedwongen de strijd staken, voor Jasha Sütterlin (DSM) is de Tour al na 1 rit voorbij.

  4. Ook in volle finale gaan ze massaal onderuit

  In de slotfase van de rit herhaalde de geschiedenis zich, al was er dit keer geen supporter bij betrokken. Wel gingen er weer een pak renners hard tegen de grond. Ook viervoudig Tourwinnaar Chris Froome lag erbij. Van Aert, Alaphilippe, Van der Poel, Roglic en Pogacar ontsnapten aan de ellende.

  5. Alaphilippe geeft iedereen het nakijken

  Een uitgedund peloton sneed de slotbeklimming aan. Met nog ruim 2 kilometer te gaan ontbond Julian Alaphilippe al zijn duivels, de rest moest passen. Van Aert plooide zich nog dubbel voor kopman Roglic, maar Alaphilippe hield stand. Met groot machtsvertoon soleerde de wereldkampioen naar ritwinst én geel.