Sven Nys: "Valpartijen kunnen het scenario van de eerste week bepalen"

  De massale valpartijen in de eerste rit kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

  Drie weken lang praat Christophe Vandegoor in zijn podcast na over de gebeurtenissen in de Tour. Vandaag fileert hij de tumultueuze openingsetappe met cocommentator Sven Nys.  Onder meer de valpartijen en Mathieu van der Poel en Wout van Aert passeerden de revue.

  "Veel renners moeten nu hun wonden likken"

  Naast het indrukwekkende vertoon van Julian Alaphilippe zullen helaas ook vooral de massale valpartijen bijblijven van de eerste rit. Volgens Sven Nys zouden die wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

   

  "Er zijn veel mannen die normaal werk moeten opknappen voor hun kopmannen die nu hun wonden zullen moeten likken. Zij zullen een aantal dagen veel energie moeten verbruiken om de schaafwonden te laten helen. Dat zal ook een impact hebben op het koersverloop. Wanneer zoveel renners vallen, heeft dat een grote impact. Het kan het scenario van de eerste week bepalen."

   

  Voor sommige ploegen bracht de bewogen eerste rit wel duidelijkheid. Bij Ineos kregen de klassementsambities van Richie Porte (65e op 2'26") en Tao Geoghegan Hart (123e op 5'43") meteen een flinke knauw. Geraint Thomas en Richard Carapaz verloren maar een twintigtal seconden.

   

  "Thomas kan heel goed inschatten dat zo'n eerste week enorm bepalend kan zijn voor wie als leider uit de bus komt", zegt Nys. "Vandaag zijn dat Thomas en Carapaz, maar er kan nog veel veranderen. Het is wel jammer dat door een val al veel jongens uit de kop van het klassement verdwijnen. Het hoort er helaas bij."

  Het is voor veel renners wonden likken na de eerste rit.

  "Mathieu maakte ook op de Poggio al eens dezelfde fout"

  Mathieu van der Poel en Wout van Aert hadden hun zinnen gezet op ritwinst en geel, maar tot een echte strijd met Julian Alaphilippe kwam het nooit. Die zette bijzonder vroeg aan en kraakte niet. Geen verrassing voor Sven Nys.

   

  "Ik had wel verwacht dat hij zo vroeg zou gaan. In een groepje is Matthews heel explosief en intrinsiek misschien net iets sneller. Alaphilippe is het best op de steile stukken van de klim en moet minder gewicht meezeulen dan Van der Poel en Van Aert."

   

  "Maar ik denk niet dat hij verwacht had om alleen zo'n kloof te kunnen slaan. Hij had zeker Van Aert en Van der Poel verwacht, maar die waren niet in staat tot een remonte. Het is indrukwekkend dat hij totaal niet stilgevallen is, terwijl er 2 klassementsmannen in de tegenaanval gingen. Niemand was in staat om de kloof te dichten."

   

  Ook Van der Poel en Van Aert dus niet. Al maakte Van der Poel misschien wel een fout. "Voor de klim zag je dat iemand Van der Poel naar voren wou brengen en die jongen slaagde erin om zelf helemaal vooraan te raken. Maar Mathieu moest dat wiel lossen, hij kon niet mee in de slipstream om uiteindelijk bij de

  eerste vijf op te draaien richting de laatste klim."

   

  "Dat was voor mij het signaal dat hij niet goed genoeg was. maar dan zag je hem een inspanning leveren op de steile stroken om uiteindelijk bijna terug in het wiel van Alaphilippe te komen.  Als hij die inspanning niet moet leveren, maar meegaat in het zog van zijn ploegmaat, dan had hij die ultieme inspanning missschien wel kunnen leveren."

   

  "Van Aert was er niet toe in staat, die zat in de ideale positie, zag het gebeuren en had geen antwoord. Maar Mathieu heb ik zo ook al eens op de Poggio in de fout zien gaan, dat hij van te ver moest komen."

  Beluister hier de podcast:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
  10wegwedstrijdsemi bergetappeMorzine - Megève145,1 kmCortPogacar
  11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - Col du Granon151,7 kmVingegaardVingegaard
  12wegwedstrijdbergetappeBriançon - Alpe d'Huez165,1 kmPidcockVingegaard
  13wegwedstrijdsemi bergetappeLe Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne192,6 kmPedersenVingegaard
  14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Étienne - Mende192,5 kmMatthewsVingegaard
  15wegwedstrijdsemi bergetappeRodez - Carcassonne202,5 kmPhilipsenVingegaard
  16wegwedstrijdsemi bergetappeCarcassonne - Foix178,5 kmHouleVingegaard
  17wegwedstrijdbergetappeSaint-Gaudens - Peyragudes129,7 kmPogacarVingegaard
  18wegwedstrijdbergetappeLourdes - Hautacam143,2 kmVingegaardVingegaard
  19wegwedstrijdCastelnau-Magnoac - Cahors188,3 kmLaporteVingegaard
  20individuele tijdritLacapelle-Marival - Rocamadour40,7 kmvan AertVingegaard
  21wegwedstrijdParis La Défense Arena - Parijs115,6 kmPhilipsenVingegaard