Sven Nys: "Valpartijen kunnen het scenario van de eerste week bepalen"

  De massale valpartijen in de eerste rit kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

  Drie weken lang praat Christophe Vandegoor in zijn podcast na over de gebeurtenissen in de Tour. Vandaag fileert hij de tumultueuze openingsetappe met cocommentator Sven Nys.  Onder meer de valpartijen en Mathieu van der Poel en Wout van Aert passeerden de revue.

  "Veel renners moeten nu hun wonden likken"

  Naast het indrukwekkende vertoon van Julian Alaphilippe zullen helaas ook vooral de massale valpartijen bijblijven van de eerste rit. Volgens Sven Nys zouden die wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

   

  "Er zijn veel mannen die normaal werk moeten opknappen voor hun kopmannen die nu hun wonden zullen moeten likken. Zij zullen een aantal dagen veel energie moeten verbruiken om de schaafwonden te laten helen. Dat zal ook een impact hebben op het koersverloop. Wanneer zoveel renners vallen, heeft dat een grote impact. Het kan het scenario van de eerste week bepalen."

   

  Voor sommige ploegen bracht de bewogen eerste rit wel duidelijkheid. Bij Ineos kregen de klassementsambities van Richie Porte (65e op 2'26") en Tao Geoghegan Hart (123e op 5'43") meteen een flinke knauw. Geraint Thomas en Richard Carapaz verloren maar een twintigtal seconden.

   

  "Thomas kan heel goed inschatten dat zo'n eerste week enorm bepalend kan zijn voor wie als leider uit de bus komt", zegt Nys. "Vandaag zijn dat Thomas en Carapaz, maar er kan nog veel veranderen. Het is wel jammer dat door een val al veel jongens uit de kop van het klassement verdwijnen. Het hoort er helaas bij."

  Het is voor veel renners wonden likken na de eerste rit.

  "Mathieu maakte ook op de Poggio al eens dezelfde fout"

  Mathieu van der Poel en Wout van Aert hadden hun zinnen gezet op ritwinst en geel, maar tot een echte strijd met Julian Alaphilippe kwam het nooit. Die zette bijzonder vroeg aan en kraakte niet. Geen verrassing voor Sven Nys.

   

  "Ik had wel verwacht dat hij zo vroeg zou gaan. In een groepje is Matthews heel explosief en intrinsiek misschien net iets sneller. Alaphilippe is het best op de steile stukken van de klim en moet minder gewicht meezeulen dan Van der Poel en Van Aert."

   

  "Maar ik denk niet dat hij verwacht had om alleen zo'n kloof te kunnen slaan. Hij had zeker Van Aert en Van der Poel verwacht, maar die waren niet in staat tot een remonte. Het is indrukwekkend dat hij totaal niet stilgevallen is, terwijl er 2 klassementsmannen in de tegenaanval gingen. Niemand was in staat om de kloof te dichten."

   

  Ook Van der Poel en Van Aert dus niet. Al maakte Van der Poel misschien wel een fout. "Voor de klim zag je dat iemand Van der Poel naar voren wou brengen en die jongen slaagde erin om zelf helemaal vooraan te raken. Maar Mathieu moest dat wiel lossen, hij kon niet mee in de slipstream om uiteindelijk bij de

  eerste vijf op te draaien richting de laatste klim."

   

  "Dat was voor mij het signaal dat hij niet goed genoeg was. maar dan zag je hem een inspanning leveren op de steile stroken om uiteindelijk bijna terug in het wiel van Alaphilippe te komen.  Als hij die inspanning niet moet leveren, maar meegaat in het zog van zijn ploegmaat, dan had hij die ultieme inspanning missschien wel kunnen leveren."

   

  "Van Aert was er niet toe in staat, die zat in de ideale positie, zag het gebeuren en had geen antwoord. Maar Mathieu heb ik zo ook al eens op de Poggio in de fout zien gaan, dat hij van te ver moest komen."

  Beluister hier de podcast:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar