Ontgoochelde Nina Derwael beleeft baaldag in Gent met 3 valpartijen

  Nina moest getroost door coach Marjorie Heuls.

  De eerste wedstrijddag van de Flanders International Team Challenge is niet geworden wat Nina Derwael ervan gedacht had. De Belgische turnkampioene kwam ten val bij de landing van de sprong, bij de afsprong van haar favoriete brugoefening en bij de balk. Ze verwerkte de teleurstelling met tranen.

  De internationale turnmeeting in Gent, met 12 landen maar zonder publiek, geldt als laatste selectiewedstrijd voor de Belgische olympische meisjesturnploeg. Nina Derwael is als dubbele wereldkampioene aan de brug zeker van haar ticket.

   

  Toch leek zij ook last te hebben van de druk die in de zaal hing. Op haar eerste oefening, de grond, ging alles nog goed. Bij de sprong ging het mis bij de landing. Normaal reageert het competitiebeest in Derwael dan met een puike volgende oefening, maar ook bij de afsprong van de brug kwam ze ten val, wat een punt aftrek betekende.

   

  Het werd haar even te veel en ze moest getroost door coach Marjorie Heuls. Ze viel tot slot ook van de balk. Het kwam allemaal nogal ongewoon over, maar de coaches wisten dat hun poulain erg vermoeid was na een loodzware trainingsweek.

   

  Ondanks haar mindere dag plaatste Derwael zich toch voor 2 toestelfinales van morgen: de brug en de grond. Ze zal wel enkel de brug turnen.

   

  Ook Jutta Verkest (grond en brug), Maellyse Brassart (balk) en Fien Enghels (balk) komen morgen nog in actie. (lees voort onder foto)

  Na de kwalificaties van de toestellen vandaag werd ook een allroundklassement en een landenklassement opgemaakt. België eindigde daarin 2e achter Frankrijk, Brassart was 3e allround.

   

  In het teamklassement haalden Derwael, Maellyse Brassart, Margaux Daveloose, Lisa Vaelen en Jutta Verkest het zilver met 161,924 punten. Alleen Frankrijk (163,008 punten) deed beter, Italië (158,657 punten) vervolledigde het podium.

   

  Team België 2 met Axelle Klinckaert, Fien Enghels, Noémie Louon, Charlotte Beydts en Kéziah Langendock eindigde met 156,157 punten op een vierde plaats.

   

  In het allroundklassement werd Brassart derde met 53,725 punten. De Française Mélanie De Jesus Dos Santos won met 55,000 punten voor haar landgenote Aline Fries (54,125 punten). Derwael werd vierde met 52,925 punten. 

  Derwael past olympische oefening aan

  Derwael turnde vandaag trouwens een andere oefening aan de brug dan in Osijek enkele weken geleden. Daar turnde ze een nieuw Derwael II-element, maar de uitvoering zorgde voor wat twijfel.

   

  Dus koos ze voor Tokio nu voor een even moeilijke 6.7-oefening, maar wel met de bekende Derwael erin. Zij en haar medegymnastes hebben nog exact 4 weken om alles op punt te stellen, dan zijn in Tokio de kwalificaties van het turnen. Volgende week maakt de selectiecommissie de 4 olympische turnsters bekend.

  Bekijk het verslag in het Journaal: