De duim van Chris Froome gaat de hoogte in: "Klaar voor de tweede ronde"

  Froome was één van de slachtoffers bij de tweede massale valpartij.

  Na drie jaar afwezigheid stond Chris Froome (36) gisteren nog eens aan de start van de Tour, maar een vrolijk weerzien werd het niet. De viervoudige Tourwinnaar ging mee onderuit bij de massale val op 7 kilometer van het einde, maar haalde de finish wel. Scans brachten zaterdagavond geen breuken aan het licht en Froome gaat vandaag gewoon van start.

  Het was een troosteloos beeld na de tweede zware valpartij in de openingsrit van deze Tour. Chris Froome bleef een hele poos op de weg zitten en raakte maar met moeite weer overeind. Uiteindelijk sprong hij toch weer op de fiets en finishte hij op ruim 14 minuten van ritwinnaar Julian Alaphilippe.

   

  "Dit is niet hoe ik hoopte dat het vandaag zou verlopen, maar ik ben er toch in geslaagd om de finish te halen", liet Froome na afloop weten. "Ik ga nu onder de scanner en zal vanavond een update geven. Ik hoop dat de andere renners die onderuitgingen allemaal oké zijn."

   

  De update van het team was dat er geen breuken werden vastgesteld. De medische staf zou de Brit monitoren afgelopen nacht en de evaluatie is positief. "Ik ben klaar voor de tweede ronde", schreef Froome vanochtend op Twitter met een opgestoken duim.

   

  "Ik heb de hele avond in het ziekenhuis gezeten en ik was pas rond 1 u terug in het hotel. Ik heb veel kneuzingen en ik voel me stijf, maar ik probeer vandaag te overleven."

   

  Voor Froome is het in elk geval een Tour-comeback in mineur. De Brit miste de voorbije 2 edities na zijn zware val in 2019 tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné. Daarbij brak hij toen zijn rechterdijbeen, rechterelleboog, een heup en enkele ribben.

  Massale valpartij op 7 kilometer van de finish:

  Kruijswijk met kapotte fiets naar de finish

  Ook voor Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) werd het een etappe om snel te vergeten. De Nederlander moest van fiets wisselen na de eerste grote valpartij, maar bleef wel gespaard van fysiek leed. Zelfde verhaal bij de tweede valpartij, toen moest zijn achtervork eraan geloven. Kruijswijk haalde de finish op de kapotte fiets, op bijna 2 minuten van Alaphilippe.

  Gilbert loopt grote snijwonde op

  Ook de Belgen bleven niet gespaard van tegenslag in de eerste rit. Zo liepen ook Edward Theuns, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert averij op. "Er was een grote valpartij en ik zat er tussen", vertelde Gilbert. 

   

  "Ik bleef gelukkig op mijn fiets, maar ik zat er middenin en ik liep een grote snijwonde op aan mijn rechterhand, wellicht omdat ik de spaak van een andere renner raak."   

   

  "Bij de tweede valpartij zat ik net aan de linkerkant van de valpartij, kon ik de remmen fel dichtknijpen, belandde ik even in de graskant en verloor ik het contact met kopgroep. Jammer."

  Zijn ploeg Lotto Soudal liet intussen weten dat de verwondingen van Gilbert niet moeten genaaid worden.

  Gilbert liep een snijwonde op aan zijn rechterhand.

  Theuns: "Drie keer gevallen"

  Alle renners van AG2R-Citroën gaan onderuit

  De meest onfortuinlijke ploeg van de dag moet wel het AG2R-Citroën van Greg Van Avermaet zijn. Geen enkele renner kon aan de valpartijen ontkomen. "Het was geen goede dag voor ons", zei Van Avermaet. "Iedereen zat wel een keer in een valpartij, sommigen zijn zelfs een paar keer gevallen. "

   

  "We hadden allemaal hoge verwachtingen: onze klassementsrenners in het klassement houden en mikken op de dagwinst of een goed resultaat. Dan is het wel een beetje jammer dat we vandaag allemaal vallen."

   

  Van Avermaet lag zelf tegen grond bij de tweede valpartij. "Ze vielen voor mij, ik kon geen kant meer op.  Iedereen wilde in een goede positie zitten voor die slotklim, dus we zaten met veel vooraan. Het is wat het is. Ik ben niet super teleurgesteld, want als je het nu bekijkt mag ik blij zijn dat het niet erger is. De schade valt mee."

  Oliver Naesen raakte betrokken bij de eerste grote valpartij. Zelf raakte hij de grond niet, maar kwam hij in de mensenhoop van het peloton terecht. "Ik liep vooral schaafwonden op, enkele sneetjes. Mijn stuur stond ook scheef en mijn knie doet een beetje pijn, maar het val wel mee."

  Ook Van Avermaet ging tegen de grond, maar de schade valt mee.

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
  2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián209 km
  3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne185 km
  4wegwedstrijdDax - Nogaro182 km
  5wegwedstrijdPau - Laruns165 km
  6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque145 km
  7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux170 km
  8wegwedstrijdLibourne - Limoges201 km
  9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme184 km
  10wegwedstrijdVulcania - Issoire167 km
  11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins180 km
  12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais169 km
  13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier138 km
  14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine152 km
  15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains180 km
  16individuele tijdritPassy - Combloux22 km
  17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel166 km
  18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse186 km
  19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny173 km
  20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133 km
  21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115 km