Cats kunnen geschiedenis schrijven: "Zullen tempo moeten opdrijven tegen Servië"

  Geschiedenis schrijven, dat is de missie van de Belgian Cats vanavond tegen Servië. Als de Belgische basketbalvrouwen winnen, staan ze voor de allereerste keer in de finale van het EK. Maar Servië is een lastige en vooral ervaren klip om te omzeilen.

  Mestdagh: "Gevoel leeft dat dit EK een opportuniteit is"

  Wie het parcours van de Belgian Cats op het EK al gevolgd heeft, weet dat ze op dit toernooi al twee keer garant stonden voor extreme spanning. Zowel in de laatste groepsmatch als in de kwartfinales. 

   

  Tegen de ervaren speelsters van Servië zal het opnieuw een thriller worden, voorspelt bondscoach Philip Mestdagh. "Servië is een ploeg met heel veel kwaliteiten. Ze hebben veel ervaring, kennen alle trukken en als wij ze gegroepeerd laten spelen, dan zullen we in de problemen komen." 

   

  "Daarom zullen we soms het tempo moeten opdrijven om meer open ruimtes te creëren. In de een tegen een op de driepuntlijn zijn het niet allemaal goeie verdedigers. Dat moeten we gebruiken."

   

  Het bereiken van de halve finales heeft niet voor een voldaan gevoel gezorgd. De Cats willen het hoogst haalbare. "In 2017 was de bronzen medaille nog een verrassing, nu leeft het gevoel bij de groep dat dit EK een opportuniteit is." 

   

  "We spreken dan nog niet over de finale, enkel over de wedstrijd van zaterdagavond."

  Allemand: "Ik zal het tempo moeten versnellen"

  Om de finale te bereiken rekent coach Philip Mestdagh uiteraard op Emma Meesseman, die buitenaards goed was in de kwartfinales. Zij is met een gemiddelde van 23,8 punten per wedstrijd topschutter van het toernooi voorlopig.

   

  Maar ook spelverdeelsterJulie Allemand wordt belangrijk tegen de ervaren Servische speelsters. "Mijn rol is inderdaad belangrijk omdat ik het tempo bepaal", zegt Allemand. 

   

  "Ik zal het tempo soms moeten versnellen, want zij zullen met hun ervaring net proberen om het tempo eruit te halen en de match te controleren."

   

  "Als we hun agressieve manier van verdediger ondergaan, zullen we het niet redden. Daarom moeten we zelf ook agressief zijn in de aanval en focussen op ons eigen spel."

   

  "Zij zullen altijd bereid zijn om een extra stap te zetten om te kunnen winnen. Daarom moeten we heel de match lang gefocust en kalm blijven."