Vd.Heyden speelde in 2007 tegen Ronaldo: "Pas dubbele dekking op hem toe"

  24 maart 2007, Portugal-België 4-0.

  Zondagavond nemen de Rode Duivels het in de 1/8e finales van het EK op tegen Portugal. Het is de eerste confrontatie tussen beide landen op een groot toernooi. Voormalig Rode Duivel Peter Van der Heyden nam het in 2007 al eens op tegen Ronaldo en co. 

  In 2007, in de voorronde van het EK 2008, gingen de Duivels op een nochtans mooie lenteavond met de billen bloot tegen Portugal. 4-0 werd het in het José Alvalade-stadion in Lissabon. 

   

  Ronaldo (2x), ja hij, Quaresma en sluipschutter Nuno Gomes namen de doelpunten voor hun rekening. 

   

  "Ik stond die avond eerder tegen Quaresma", blikt Peter Van der Heyden terug op het duel. "Met die cijfers, 4-0, kun je in elk geval niet zeggen dat we het goed gedaan hebben."

   

  "We probeerden met 2 à 3 verdedigers om Ronaldo af te stoppen, maar zo kwamen we op andere posities in de problemen. Ronaldo uit de wedstrijd houden kan enkel als hij een mindere dag heeft."

   

  Intussen zijn we 14 jaar verder en Ronaldo is nog altijd het grote uithangbord van dit Portugal.

   

  Van der Heyden:  "Het kan zijn dat Ronaldo misschien net wat minder zichtbaar is, maar hij is zo een ongelooflijke teamplayer. Hij maalt in functie van het team bijzonder veel kilometers, dat zie je minder bij Lionel Messi."

   

  "Ronaldo is zo compleet, we zullen echt top moeten zijn om hem van een doelpunt te houden. Hij is op leeftijd, maar fysiek en mentaal is hij nog altijd enorm sterk. Hij is een bijzondere mature aanvaller, hij speelt op dit EK met enorm veel zelfvertrouwen."

   

  (lees voort onder de beelden)

  Portugese vreugde, Belgische deceptie in Lissabon:

  Bondscoach René Vandereycken.

  De jonge Cristiano Ronaldo scoort.

  Cristiano Ronaldo juicht.

  Portugese vreugde.

  Ontgoocheling bij de Belgen.

  Van links naar rechts: coach Vandereycken, Vanden Borre, Mbo Mpenza, Hoefkens, Martens en Vandenbussche.

  "Ronaldo afstoppen met dubbele dekking"

  Portugal verdedigt zijn Europese kroon. Op dit EK is het een outsider voor de titel, terwijl België toch nog altijd een van de grote favorieten is.

   

  "De poulefase is definitief voorbij", waarschuwt Peter Van der Heyden, de voormalige verdediger van onder meer Club Brugge. 

   

  "Elk foutje is uit den boze en kan tegen zo'n sterke tegenstander afgestraft worden. De Duivels zullen uit een andere vaatje moeten tappen en als dat lukt, is de kwalificatie zeker mogelijk."

   

  Van der Heyden stond zelf jarenlang in de defensie van de Rode Duivels en is een liefhebber van het tactische systeem van Roberto Martinez.

   

  "Ik zou het systeem met 3 centrale verdedigers behouden en Ronaldo proberen af te stoppen met een dubbele dekking. De Rode Duivels zullen in elk geval heel alert moeten zijn."

  Ik zou het systeem met 3 centrale verdedigers behouden en Ronaldo proberen af te stoppen met een dubbele dekking.

  Peter Van der Heyden