De mooiste EK-comeback ooit: Denemarken in 9 dagen van de hel naar de hemel

  Denemarken beleefde een emotionele rollercoaster dit EK.

  Niemand die nog een cent gaf voor de Deense kansen op dit EK na de hartstilstand van sterspeler Christian Eriksen. Maar kijk: vandaag neemt Denemarken het in de 1/8e finales op tegen Wales. Een reconstructie van de bewogen groepsfase waarin Denemarken in 9 dagen tijd van de hel in de hemel belandde.

  12/06: Denemarken-Finland 0-1

  In hun eerste wedstrijd in Groep B kijken de Denen in Kopenhagen EK-debutant Finland in de ogen. Beide teams slepen zich bij een brilscore richting de rust, tot Christian Eriksen plots in elkaar zakt. 

   

  Terwijl de Deense nummer 10 minutenlang hartmassage krijgt toegediend, vormen zijn ploeggenoten een haag om het zicht van de camera's te belemmeren. Hét toonbeeld van ware teamgeest, waarbij ook Simon Kjaer een heldenrol vertolkt. 

   

  De 32-jarige kapitein zorgt er meteen voor dat de middenvelder zijn tong niet kan inslikken, waarna hij vervolgens Eriksens vriendin probeert te kalmeren. Een leider van de zuiverste soort.

  Kapitein Simon Kjaer bij de vriendin van Eriksen.

  Eriksen verlaat het veld uiteindelijk bij bewustzijn. Zijn ploegmakkers zijn diep onder de indruk. Ze beslissen, onder druk van de UEFA, om na een onderbreking van bijna 2 uur de wedstrijd te hervatten. 

   

  Die beslissing blijkt niet de juiste. Denemarken is nog te veel aangedaan en gaat na een strafschopmisser van Höjbjerg en een Finse treffer van Pohjanpalo met 0-1 onderuit. 

   

  Het EK is nog maar net begonnen, niemand die nog een cent lijkt te geven voor de Deense kansen in groep B.

  De samenvatting van Denemarken-Finland:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  17/06: Denemarken-België 1-2

  5 dagen later staat Denemarken voor een loodzware opdracht tegen onze Rode Duivels. Niet alleen de Denen, ook de Belgen zijn nog steeds erg onder de indruk van de recente gebeurtenissen. Niet het minst Romelu Lukaku, die de kleedkamer in Italië bij Inter deelt met Eriksen.

   

  In de aanloop naar de wedstrijd staat alles in het teken van de onfortuinlijke middenvelder. Zo wordt onder de spelers vooraf beslist om tijdens de 10e minuut Eriksen met een indrukwekkend applaus een hart onder de riem te steken.

   

  Ondanks de gebrekkige voorbereiding tonen de Denen vanaf de aftrap een groot strijdershart. Na 2 minuten staan de Belgen dan ook al 1-0 in het krijt, na een snel doelpunt van Poulsen.

  Poulsen bracht de Denen op voorsprong na een foutje van Denayer.

  De volledige 1e helft worden onze Duivels van het kastje naar de muur gespeeld. Dat het verschil aan de rust maar bij 1 doelpuntje blijft, is dan ook een klein mirakel.

   

  Toch draaien de Belgen de scheve situatie na de rust nog helemaal om dankzij een geniale invalbeurt van Kevin De Bruyne. 1-2 na 90 minuten en opnieuw geen loon naar werken voor de Denen. Een vroege EK-exit loert om de hoek.

  De samenvatting van Denemarken-België:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  21/06: Rusland-Denemarken 1-4

  Denemarken begint met 0 punten en de rug tegen de muur aan de laatste groepswedstrijd tegen Rusland. Winnen is een must voor de Denen om toch nog aanspraak te maken op een plekje bij de laatste 16.

   

  Na een moeilijk begin krijgen de Denen de motor uiteindelijk toch aan de praat. Opnieuw gesteund door duizenden supporters walsen de teamgenoten van Eriksen met 1-4 over een stug Rusland.

   

  Dankzij deze ruime overwinning en een Finse nederlaag tegen de Belgen stoten Kjaer en co als nummer 2 in poule B onverhoopt door naar een 1/8e finale tegen Wales. 

   

  Een vreselijke nachtmerrie die toch nog een sprookje werd. Zelfs met de grootste verbeelding kan je het niet verzinnen.

  De samenvatting van Rusland-Denemarken:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "De weg van de hel naar de hemel" in beeld:

  Zit er nog een kwartfinale in?

  Om 18 uur spelen de Denen hun 1/8e finale in Amsterdam tegen Wales. Ook in Nederland mogen de spelers hun trouwe supporters verwachten.

   

  Intussen heeft het team zich in opperbeste stemming op de wedstrijd kunnen voorbereiden. Zo bewijzen onderstaande tweets van de Deense ploeg.

  Lees ook: