Merlier en Philipsen gaan voor ritzege: "'s Morgens bepalen we de lead-out"

  Tim Merlier en Jasper Philipsen zullen afwisselend lead-out voor elkaar spelen.

  Alpecin-Fenix staat in Frankrijk met twee Belgische sprinters aan de start. Tim Merlier en Jasper Philipsen willen beiden maar al te graag een rit winnen in de Tour. "Ik weet dat ik sterk genoeg ben om een etappe te winnen", zegt Merlier.

  Merlier: "Ik wil zoveel mogelijk sprinten"

  Tim Merlier begint morgen net als Mathieu van der Poel aan zijn eerste Tour de France. Het doel van de Belgische sprinter is om minstens een rit te winnen. "ik wil het liefst zoveel mogelijk sprinten, maar ik heb nog geen zicht op hoeveel ritten dat zal zijn. Een ritwinst zou mij al super gelukkig maken."

   

  Zijn ploeg, Alpecin-Fenix, zorgt alvast voor een stevige sprinttrein. "De volgorde van de trein zou als volgt moeten zijn: Mathieu, Jonas en Jasper. Jonas Rickaert zal de belangrijkste pion zijn", zegt Merlier.

  Naast Alpecin-Fenix staan ook Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal met een sterk team aan de start voor de massasprints. "We hebben alle drie een sterke lead-out mee in deze Tour, de eerste massasprint zal duidelijk maken wie de snelste trein heeft."

  Mijn focus ligt het bordje van de 200 meter, ik kijk niet naar andere sprinters

  Tim Merlier

  "Ik heb van niemand schrik, ik kijk vooral naar mezelf. Mijn focus ligt op het bordje van de 200 meter, ik kijk niet naar een andere sprinter. Als ik mijn eigen sprint kan rijden, weet ik dat ik sterk genoeg ben om een etappe te winnen."

  Binnen de ploeg is er natuurlijk nog een andere sprinter die het kan afmaken, namelijk Jasper Philipsen. "'s Morgens zullen we als team bespreken wie lead-out speelt voor wie. Als we tijdens de rit enkele bergen over moeten dan zal Jasper op het einde sterker zijn dan mij."

  Merlier wil absoluut sprinten op de Champs-Elysées en heeft alvast geen schrik voor de tijdslimiet in de bergetappes. "Er staan hier veel sprinters en lead-outs aan de start, dus kunnen we misschien een grotere gruppetto vormen."

  Tim Merlier won dit jaar een etappe in de Giro.

  Philipsen: "Ik hoop dat de knie standhoudt"

  Ook Jasper Philipsen start met de ambitie om een etappe te winnen. "Er zijn veel mogelijkheden voor de sprinters in deze Tour. Met de vorm zit het goed en met mijn knie gaat het voorlopig ook goed, ik hoop dat dat ook zo blijft."

  Philipsen laat het vooral aan de ploeg over om te beslissen wie er zal sprinten. "Het team zal naar alle data kijken, het profiel van de etappe en op basis daarvan beslissen. We zullen er ons aan houden."

  Mijn persoonlijke ambitie is om hier een etappe te winnen

  Jasper Philipsen

  "Ik heb natuurlijk ook mijn eigen ambitie om hier een etappe te winnen. Na mijn ritwinst in de Vuelta zat de Tour al in mijn hoofd. Ik kijk er echt enorm naar uit."

  "Tim heeft het voordeel dat hij van ver kan aangaan in de sprint en zijn snelheid lang volhoudt. Ik moet wat langer volgen en later in de sprint mijn explosiviteit gebruiken."

  In tegenstelling tot Merlier heeft Philipsen wel ambities om voor de groene trui te gaan, al zal dat niet voor dit jaar zijn. "Het staat zeker nog op de planning in de komende jaren, maar dit jaar is het geen optie. We hebben als ploeg andere doelen."

  Jasper Philipsen kwam zwaar ten val in de Ronde van België.

  Lead-out Rickaert: "Ik zal ook ploegkapitein spelen"

  Of het nu Merlier of Philipsen is, bij Alpecin-Fenix rekenen ze op Jonas Rickaert om de lead-out te vormen in de sprint. "Mijn rol is vooral om de ploeg te ondersteunen in de sprints. Ook in de eerste week wil ik Mathieu van der Poel in een goede positie brengen."

   

  "Ik zal ook ploegkapitein spelen binnen de ploeg. Het is fijn dat ik die taak op mij kan nemen. Het doel is zeker niet om zelf een etappe te winnen. Eerst wil ik mijn teamgenoten helpen aan ritwinst, daarna zou ik een vrijere rol kunnen krijgen."