Thomas Briels is geenszins rancuneus: "Er is niets gebroken met de bondscoach"

  Thomas Briels moet toekijken vanaf de zijlijn.

  Het was voor insiders geen donderslag bij heldere hemel, maar het reservestatuut van Thomas Briels (33) voor Tokio heeft veel stof doen opwaaien. "Maar het draait niet om mij, wel om de ploeg. Die jongens zijn mijn beste vrienden. Ik gun hen alles", blijft Briels zeer beleefd.

  "Het kwam vrij hard aan. Tokio was de ultieme droom, maar het is topsport", zucht Thomas Briels. Hij werd na het EK vorige week op de hoogte gebracht van zijn "njet" voor Tokio.

   

  "Ik heb het dus al een plaats kunnen geven, maar het is niet gemakkelijk. De bondscoach vroeg me of ik als 17e speler naar Tokio wou. Ik heb toen een paar dagen bedenktijd gevraagd."

   

  "Het zou makkelijk zijn om nu een maand op een eiland te zitten, mijn gsm uit te doen en er niet mee geconfronteerd te worden. Het is redelijk pijnlijk op het einde van je carrière, maar zo zit ik niet in elkaar. De ploeg blijft het allerbelangrijkste."

   

  Hoe klonk de uitleg van bondscoach Shane McLeod? "We zijn niet ingegaan op selectiecriteria. Het was een heel moeilijke keuze voor hem. We wisten dat er een aanvaller zou afvallen en hij kent ons door en door."

   

  "Ik ben al 5 jaar zijn aanvoerder. Je hoopt er dan bij te zijn en de ploeg te helpen, zeker na zo'n mooie periode. Ik had graag mijn steentje bijgedragen om hem goud te geven voor zijn afscheid, maar het zal zonder mij zijn."

   

  "Of er nu iets gebroken is? Neen, totaal niet. ik heb heel veel respect voor hem. Hij heeft mij en de ploeg veel bijgebracht."

   

  "Ik ben er zeker van dat hij er een paar nachten niet van heeft geslapen. Maar hij moet beslissen wat het beste is voor het team. In zijn hoofd is dat zonder mij."

  Ik ben er zeker van dat de bondscoach er een paar nachten niet van heeft geslapen. Maar hij moet beslissen wat het beste is voor het team. In zijn hoofd is dat zonder mij.

  Thomas Briels

  "De jongens die naar Tokio gaan, verdienen dat 100 procent"

  Na een emotionele week heeft Thomas Briels gisteren weer de trainingen hervat met de selectie. 

   

  "Ik probeer te ondersteunen waar ik kan. In België zetten we nu twee weken de puntjes op de i, daarna gaan we naar Hiroshima en dan naar het olympische dorp, waar ik niet mag verblijven."

   

  "Ik moet net buiten het dorp zitten. En ik moet zo fit mogelijk blijven. Als er iets gebeurt, dan kunnen ze op mij rekenen. Ik zal ginds veel trainen en boeken lezen. Ook als reservespeler zal ik Japan niet mogen bezoeken."

   

  Briels heeft alleszins veel steun ontvangen. "Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de steun van de ploegmaats. Maar het draait niet om mij. Het is niet mijn verhaal, wel dat van de ploeg."

   

  "Ik hoop van harte dat iedereen gezond blijft. De jongens die er staan, verdienen dat 100 procent. Zij zijn mijn beste vrienden. Ik gun hen alles en zou voor hen door het vuur gaan. Ik supporter, sowieso."

   

  En wat met het vervolg van zijn internationale carrière? "Ik denk nooit heel ver na. Dat zijn zorgen voor later. De focus moet op deze uitdaging liggen."