Spaans penaltytrauma blijft aanhouden: slechtste reeks in 101-jarige historie

  Dubravka pakt de strafschop van Morata, een nieuwe misser in een intussen heel lange rij.

  Spanje miste op dit EK al 2 strafschoppen tijdens de groepsfase. Toeval kan een verklaring zijn, maar er lijkt meer aan de hand. "La Roja" heeft te maken met een heus penaltytrauma. De statistieken zijn nog nooit slechter geweest dan nu in de 101-jarige historie van het Spaanse elftal.

  Met de missers tegen Polen (Gerard Moreno) en Slovakije (Alvaro Morata) is Spanje het eerste land sinds Nederland in 2000 (tegen Italië) dat erin slaagt om 2 strafschoppen tijdens eenzelfde EK te missen. 

   

  In 2000 stopte Francesco Toldo in 1 wedstrijd de strafschoppen van Frank de Boer en Patrick Kluivert.

   

  Met de wedstrijden van voor het EK inbegrepen is het voor Spanje intussen de 5e misser op een rij, iets dat hen nog nooit overkwam in de 101-jarige geschiedenis van de nationale ploeg. 

   

  De serie begon met 2 penaltymissers van Sergio Ramos tegen Zwitserland, nadien volgde ook Fabian Ruiz nog tegen Litouwen. Sinds 6 september 2020 werd er door La Roja niet meer vanaf de stip gescoord. 

  Missers in Zuid-Afrika, slechte serie start in 2016

  In de grote toernooien valt het op dat de Spanjaarden al een hele tijd worstelen met hun trap vanaf 11 meter. Tijdens het WK van 2010 kroonde Iniesta de Spanjaarden tot wereldkampioen met een doelpunt in de verlengingen tegen Nederland.

   

  Spanje slaagde er evenwel niet in om strafschoppen om te zetten in dat toernooi. De enige 2 werden gemist tegen Honduras en Paraguay. In 2012 en 2014 kreeg Spanje telkens 1 strafschop, die wel werden omgezet.

   

  Vanaf het vorige EK in 2016 ging het helemaal mis. Een penaltymisser tegen Kroatië bleef nog zonder gevolgen, Spanje plaatste zich uiteindelijk voor de 1/8e finales waarin het werd uitgeschakeld door Italië.

   

  In Rusland (WK 2018) kreeg Spanje geen strafschoppen, maar een desastreuze penaltyreeks met 2 missers zorgde voor de uitschakeling in de knockout-fase tegen gastland Rusland. Het zou het einde inluiden van de generatie-Diego Costa, Iniesta en Piqué bij de nationale ploeg. 

   

  Het Spaanse penaltytrauma lijkt met 5 missers op een rij nu een hoogtepunt bereikt te hebben. Om te vermijden dat landen gaan speculeren op een penaltyreeks tegen de Spanjaarden kan bondscoach Luis Enrique best zo snel mogelijk proberen om het probleem te verhelpen. 

  De povere Spaanse statistieken op de voorbije toernooien:

  • EK 2020: 2 strafschoppen gekregen (allebei gemist)

  • WK 2018: Uitschakeling na strafschoppen tegen Rusland

  • EK 2016: 1 strafschop gekregen (gemist)

  • WK 2014: 1 strafschop gekregen (omgezet)

  • EK 2012: 1 strafschop gekregen (omgezet)

  • WK 2010: 2 strafschoppen gekregen (allebei gemist)

  De Spaanse penaltymissers op dit EK:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Lees ook: