Prof Bellemans over Spaanse hitte: "Portugezen zijn zondag sowieso in het voordeel"

  Mogen de Rode Duivels ook juichen in de bakoven van Sevilla of kunnen de Portugezen beter om met de hitte?

  Zondag staan de Rode Duivels oog in oog met Ronaldo en co. in het Spaanse Sevilla. Een topaffiche waarbij ook de warmte een belangrijke rol kan spelen. Dit weekend zal het kwik in Zuid-Spanje ruim boven de 30 graden stijgen.

  Dokter Johan Bellemans, orthopedisch chirurg en Chief Medical Officer van het BOIC, vertelt hoe de Rode Duivels best omgaan met de situatie. "Warmte is in het voetbal zeker geen drama", opent Bellemans. "Het is een sport met korte, hevige acties die elkaar snel opvolgen."

   

  "Na verloop van tijd begint de vermoeidheid wel door te wegen en kan ook oververhitting optreden. Het is belangrijk om de kerntemperatuur van het lichaam onder controle te houden. Dat kan door verschillende koelingsstrategieën te gebruiken zoals ijsblokjes in de mond stoppen."

   

  "Veel drinken is niet altijd mogelijk, het is niet aangewezen om met een klotsende maag te voetballen. Ook het innemen van ijsdranken is niet voor elke topsporter even aangenaam."

  Portugezen in het voordeel

  Vaak gaan atleten al weken op voorhand naar de bestemming om zich aan te passen aan de omstandigheden, maar dit gaat niet meer op voor de Rode Duivels: "Het is nu te laat om nog te acclimatiseren", gaat Bellemans verder. 

   

  "De wedstrijd vindt zondag al plaats, er is meer tijd nodig om gewoon te worden aan de omstandigheden. De Portugezen zijn dus sowieso in het voordeel. Ze zijn veel meer gewoon aan de bijzonder warme omstandigheden dan de Rode Duivels. Dat kan zeker een factor zijn."

   

  De omstandigheden in Sevilla zijn wel haalbaar: "De luchtvochtigheid in Sevilla is niet zo bijzonder hoog. We spreken dan over een droge warmte."

   

  "Het lichaam kan dan door te zweten toch nog afkoelen, dat kan veel minder met een hoge luchtvochtigheid zoals tijdens de Olympische Spelen in Tokio het geval zal zijn", aldus Bellemans.