UEFA in de verdediging, Hongarije in de aanval: "Stadions kleuren rood-wit-groen"

  Kleurt het stadion in Boedapest vanavond ook rood-wit-groen?

  De Europese voetbalbond UEFA verdedigt haar beslissing om de regenboogkleuren op het voetbalstadion in München te verbieden. "Het verzoek om de Allianz Arena in regenboogkleuren te belichten blijft politiek" , klinkt het. In Hongarije riep Kubatov, de voorzitter van topclub Ferencvaros, dan weer op om alle stadions vanavond in de Hongaarse kleuren te verlichten. 

  De UEFA besloot gisteren alvast dat München zijn stadion niet mocht verlichten tijdens de EK-match Duitsland - Hongarije. De voetbalfederatie krijgt nu heel wat kritiek op die beslissing.

  Het verzoek zelf was politiek, gelinkt aan de aanwezigheid van de Hongaarse voetbalploeg

  UEFA, op Twitter

  Op Twitter reageerde de UEFA ondertussen met een statement: "Sommigen hebben onze beslissing - om de vraag van München af te wijzen - als politiek standpunt geïnterpreteerd."

   

  "Integendeel, het verzoek zelf was politiek. Het was gelinkt aan de aanwezigheid van de Hongaarse voetbalploeg in het stadion. Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van ons sterk engagement voor een meer diverse en inclusieve maatschappij", klinkt het nog.   

  Hongarije kleurt rood-wit-groen

  Verschillende Hongaarse voetbalclubs zullen vanavond tijdens het EK-duel in München - tussen Duitsland en Hongarije - hun stadions verlichten in de kleuren van de Hongaarse vlag, rood-wit-groen. 

   

  Gabor Kubatov, de voorzitter van topclub Ferencvaros, riep op Facebook op om zo een signaal te geven. Kubatov, die ook vicevoorzitter is van de Fidesz-partij van minister-president Viktor Orban, wil op die manier de "provocaties" uit München beantwoorden.


  MTK Boedapest en Debrecen sloten zich al aan bij de actie. Beide teams zijn ook gelinkt aan de Fidesz-partij. Ook de Staatsopera van Boedapest zal in de nationale kleuren gehuld zijn.