De beste generatie ooit, maar ook één grote zwakte: Portugal doorgelicht

  Portugal is méér dan Cristiano Ronaldo.

  Uiteraard is Cristiano Ronaldo het uithangbord. Maar op EURO 2020 is Portugal veel meer dan de doelpuntenmachine alleen. Toch vertoont de Gouden Generatie ook één groot manco. Een SWOT-analyse van de tegenstander van de Rode Duivels.

  Sterktes: kwalitatief de beste generatie ooit

  De weelde was nog nooit zo groot. Cristiano Ronaldo is al lang niet meer de enige om in de gaten te houden bij de Europese kampioen. Bijna iedereen is het erover eens dat dit het meest talentvolle Portugal ooit is.

  Om u een idee te geven: tegen Frankrijk begonnen Bruno Fernandes (15 goals en 12 assists bij Manchester United), Joao Felix (kampioen met Atletico) en André Silva (28 goals bij Frankfurt) op de bank. Diogo Jota en Bernardo Silva kregen de voorkeur op de flanken.

   

  Daarnaast herontdekte Europa Renato Sanches. De middenvelder was ooit "The Next Big Thing", maar kon de verwachtingen bij Bayern München nooit inlossen. Het voorbije jaar was hij een sterkhouder in de kampioenenploeg van Lille.

   

  Een rijtje lager heerst Ruben Dias. De onverzettelijke verdediger maakte bij Manchester City een verbluffende indruk in de Premier League. Het leverde hem een handvol individuele prijzen op - elke verdediger weet hoe uitzonderlijk je daarvoor moet presteren.

  Manchester United-ster Bruno Fernandes begon tegen Frankrijk op de bank.

  Zwaktes: kwetsbare defensie zonder overschot

  Vooraan is de spoeling gigantisch, maar achteraan opvallend dun. 

   

  Eigenlijk zijn Ruben Dias, José Fonte en de onverslijtbare Pepe (38 ondertussen) de enige centrale verdedigers in de Portugese selectie. 

   

  Bovendien vielen Nelson Semedo en Danilo Pereira, die achteraan konden depanneren, geblesseerd uit. Het is afwachten hoe ernstig hun letsels zijn. 

   

  En niet te vergeten: net voor het EK van start ging, verloor Portugal met Joao Cancelo zijn rechtsback. De verdediger van Manchester City testte positief op het coronavirus.

   

  Sowieso is de verdediging van Portugal kwetsbaar. Duitsland toonde tijdens de 4-2-zege in de tweede poulewedstrijd al waar de mogelijkheden liggen. 

   

  Joachim Löw liet zijn backs hoog opschuiven, waardoor de Portugese achterlijn constant in ondertal was. Het verklaarde waarom Nelson Semedo zo vernederd kon worden door de relatief onbekende Robin Gosens.

  Duitsland toonde de Duivels hoe je Portugal kan vloeren.

  Kansen: Ronaldo-dependencia

  Hoe je het ook draait of keert: bij Portugal blijft iedereen kijken naar Cristiano Ronaldo. Ondanks het overschot aan talent heerst er toch nog altijd een soort Ronaldo-"dependencia".

   

  Tot dusver was het fenomeen van Juventus goed voor 5 van de 7 goals die zijn land scoorde - 3 vanaf de penaltystip. Nog één doelpunt en hij passeert Ali Daei als recordschutter aller tijden in het internationale voetbal. Wees maar zeker dat Ronaldo de mijlpaal al tegen België zal willen bereiken.

   

  Bij Portugal heerste vooraf al de vrees dat de greep van Ronaldo op dit talentvolle elftal te groot zou zijn. Wanneer de ploeg goed draait, is dat een voordeel. Maar als dat niet zo is... dan dreigt Ronaldo een spookrijder te worden binnen zijn eigen team.

   

  “De coach slaagt er momenteel niet in om de nieuwe gouden generatie te laten klikken met Ronaldo", vertelde een Portugese journalist ons vooraf. "Als hij op het veld staat, lijkt het alsof ze zelf niet op hun best zijn. Ze kiezen er dan vaak voor om de bal meteen naar Ronaldo te spelen.”

  Ronaldo is topschutter dit EK met 5 goals.

  Bedreigingen: de pijlsnelle counters

  Een vals gevoel van controle. Tegen Duitsland (42%) en Frankrijk (48%) gaf Portugal de bal bewust aan de tegenstander. Bondscoach Fernando Santos schrikt er dan ook niet voor terug om, ondanks de offensieve kracht, terug te vallen op een stevige organisatie.

   

  Om vervolgens toe te slaan met pijlsnelle counters. Tegen Duitsland opende Portugal de score met een knappe tegenaanval. Via Bernardo Silva, Diogo Jota en met Cristiano Ronaldo als eindstation ging het in 15 seconden van de ene kant van het veld naar de andere.

   

  Als de Duivels zondag ruimte in de rug weggeven, zal Portugal daar gretig gebruik van maken.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De basisopstelling van Portugal tegen Frankrijk:

  Lees ook: