Regenboogvlaggetjes te geef aan het stadion, provocaties in de binnenstad

  Deze juffrouw deelt regenboogvlaggetjes uit aan toeschouwers.

  Het gigantische voetbalstadion van München mag vanavond niet oplichten in de regenboogkleuren. Toch zullen er vlaggetjes te zien zijn tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. Rond het stadion delen ze die uit aan toeschouwers, in de binnenstad kwam het tot een confrontatie met fanatieke Hongaren.

  Vanavond om 21 uur staat op het EK een match tussen Duitsland en Hongarije geprogrammeerd. Op het terrein bikkelen ze om een plaats in de 1/8e finales, daarnaast draait het ook om homorechten. 

   

  Een nieuwe wet in Hongarije, waarin staat dat het verboden wordt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te "promoten" bij jongeren, stuit op heel wat protest in Europa. Ter gelegenheid van de EK-wedstrijd wilden ze in München hun ongenoegen laten blijken door de voetbalarena in de regenboogkleuren te laten oplichten. De Europese voetbalbond stak daar een stokje voor.

   

  Rond het stadion deelden sympathisanten regenboogvlaggetjes uit. Zo zullen de Duitsers toch een statement kunnen maken in het stadion.

   

  Daarnaast zijn de regenboogkleuren ook alomtegenwoordig in München: onder meer aan het stadhuis, op windturbines en op de olympische toren.

  Iemand een regenboogvlaggetje?

  Regenboogvlaggen aan het stadhuis in München.

  Duitse fans dragen alle kleuren van de regenboog.

  Een drag queen deelt vlaggen uit.

  De Europese en de regenboogvlag.

  Confrontatie met Hongaren in de stad

  In de stad zelf lieten de Hongaren vanmiddag van zich horen. Een groep fanatiekelingen spraken hun steun uit voor premier Viktor Orban.

   

  "Sport en politiek zijn twee aparte zaken", klonk het bij de Hongaarse fan Csaba Töräk. "Die mag je niet mengen."

   

  Een landgenoot verwoordde het zo: "Politiek en voetbal mag je niet mengen, neen, maar het blijft je recht om te zijn wie je bent."

  Aanhangers van Viktor Orban.

  Hongaarse diehards.

  Sommige Duitsers kwamen olie op het vuur gooien met regenboogvlaggen. Twee vrouwen trakteerde de Hongaren ook op middenvingers.


  De politie van München hield de twee partijen netjes uit mekaar.

  Regenboogvlaggen en middenvingers.

  De politie houdt een oogje in het zeil.

  meer: