Verrassing: wereldkampioen 800 meter grijpt naast olympisch ticket

  Donavan Brazier kon zijn ogen niet geloven.

  Wereldkampioen Donavan Brazier heeft zich op de Amerikaans trials in Eugene niet kunnen plaatsen voor de olympische 800 meter. De Amerikaanse recordhouder viel in de laatste rechte lijn stil.

  Brazier had in 2016 al eens naast een olympisch ticket gegrepen, maar stond nu al uitgesproken favoriet aan de start in Eugene. De wereldkampioen begon te snel en had zijn beste krachten verspeeld na 600 meter. Uiteindelijk eindigde hij als laatste.

   

  Clayton Murphy, de bronzen medaillewinnaar in Rio, won de 800 meter in een beste wereldjaarprestatie van 1'43"17. De 24-jarige Isaiah Jewitt eiste de tweede plek op met een persoonlijk record van 1'43"85.

   

  "Ik heb waarschijnlijk te snel een move gemaakt", zei een ontgoochelde Brazier. "Ik heb er een dure prijs voor betaald in de laatste 200 meter. Mijn voorbereiding was niet ideaal, maar een ware kampioen moet er dan ook staan.

  Derde keer, goede keer voor Claye?

  In het hinkstapspringen krijgt Will Claye (30) een derde kans om olympisch goud te veroveren. Op de Spelen van Londen en Rio moest hij twee keer vrede nemen met zilver. Met een sprong van 17,21 m in Eugene veroverde hij alvast zijn ticket voor Tokio.

   

  Polsstokspringer Sam Kendricks (28), de wereldkampioen van 2019, zweefde naar zijn olympisch ticket met een gedeelde tweede plaats in Eugene. De Amerikaanse favoriet had gehoopt op een overwinning, maar kon niet op tegen de 5,90 meter van de 23-jarige Chris Nilsen.

   

  Op de 1.500 meter bij de vrouwen stond er geen maat op Elle Purrier. Ze snelt met een persoonlijk record van 3'58"03 naar Tokio. Jenny Simpson (34), de bronzen medaillewinnaar in Rio, kon geen vierde deelname aan de Spelen afdwingen.