UEFA geeft geen groen licht voor regenboogkleuren op stadion in München

  De stad München wilde een boodschap uitdragen, maar politieke boodschappen mogen niet van de UEFA.

  De Allianz Arena in München zal morgen voor Duitsland-Hongarije op het EK voetbal niet in regenboogkleuren verlicht worden. De Europese voetbalbond (UEFA) wees die vraag van de stad München af, omdat het om een politieke boodschap gaat tegen een Hongaarse wet. De regenboogkleuren zijn een signaal voor diversiteit en tolerantie. Een Duitse minister roept nu fans op vlaggen mee te brengen.

  De gemeenteraad van München wilde de Allianz Arena in regenboogkleuren laten oplichten als vorm van protest tegen de onlangs in Hongarije aangenomen wet waarin staat dat het verboden wordt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te "promoten" bij jongeren onder 18 jaar.

   

  De regering van premier Viktor Orban ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op onder meer de vrijheid van meningsuiting, waarbij de rechten van de LGBTQ-gemeenschap gefnuikt worden.

   

  De Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, noemde het voorstel om het stadion te verlichten in regenboogkleuren gisteren "gevaarlijk".

   

  "Sport en politiek vermengen is heel schadelijk en gevaarlijk", verklaarde Szijjarto. "De historische ervaring leert dat dit een slechte zaak is en de Duitsers weten dat beter dan wie ook", voegde hij eraan toe, verwijzend naar het Duitse naziverleden.

   

  Vandaag oordeelde de UEFA dat er geen regenboogstadion mag komen, omdat een politieke boodschap niet reglementair is. Szijarto reageerde opgelucht: "Godzijdank hebben de leiders van het Europese voetbal gezond verstand getoond door niet mee te doen aan wat politieke provocatie tegen Hongarije zou zijn geweest."

  Duitse minister roept fans op: "Kom met regenboogvlag naar stadion"

  De Duitse minister van Europese Zaken, Michael Roth, houdt een "bitter" gevoel over aan de besluitvorming van de UEFA. Maar hij laat het niet zo hij roept supporters op regenboogvlaggen mee te nemen naar de EK-wedstrijd van Duitsland tegen Hongarije.

   

  "Dan moeten de supporters zelf in de arena maar regenboogvlaggen laten zien", zei hij. "En een voorbeeld stellen voor diversiteit en solidariteit met LGBTQI in Hongarije en overal in Europa." (lees voort onder foto)

  Neuer mag wel regenboogarmband dragen

  Het stadion in München droeg in het verleden al vaker de regenboogkleuren. Tijdens Duitsland-Hongarije zullen andere Duitse stadions, onder meer in Frankfurt en Keulen, wel in regenboogkleuren verlicht worden.

   

  De Duitse doelman en aanvoerder Manuel Neuer mag van de UEFA tijdens het duel wel een regenboogband dragen. De UEFA voerde daar eerst ook wel een onderzoek naar. Ze hadden het eerst over "een politiek symbool", maar het onderzoek wees uit dat het "een symbool van diversiteit" is.

   

  Eergisteren kwam het issue ter sprake in Villa Sporza. "De UEFA heeft zelf een campagne lopen rond "Equal Game". Dat gaat over diversiteit in het voetbal. Die beslissing is dus gewoon logisch. Dat je hier in eerste instantie nog een punt van maakt, is gewoon belachelijk", vertelde Gert Verheyen.

  De Ghelamco Arena in Gent is vandaag en morgen wel in de regenboogkleuren getooid