Theuns: "Vond dat ik selectie verdiende, maar ploeg had extraatje nodig"

  Edward Theuns mag dan toch naar de Tour.

  Edward Theuns zat niet in de selectie van Trek-Segafredo voor de Tour. Daar bracht zijn sterke prestatie op het BK van zondag verandering in. Een opluchting voor de renner: "Ik had schrik dat ik uit de boot zou vallen."

  Het hing aan een zijden draadje, maar Edward Theuns zal de komende weken op de Franse wegen te zien zijn. "Ik had schrik dat ik uit de boot zou vallen", vertelt Theuns. "Ik denk dat ze me door mijn prestatie van zondag aan boord hebben gehaald voor de Tour."


  "Ik rijd een Belgisch kampioenschap sowieso met heel veel motivatie. Elk jaar opnieuw ga ik vol voor de titel, dus het is niet zo dat een Tourselectie me extra motivatie gaf."

   

  "Ik vond mezelf goed rijden in de weken ervoor en ik wist van mezelf dat mijn vorm goed zat", gaat Theuns verder. "Zelf vond ik dat ik een selectie verdiende, maar de ploeg had nog dat extraatje nodig."


  Het BK gaf de doorslag voor de 30-jarige renner. "De ploegleiding was zeer tevreden. Als je zo dicht komt bij Wout van Aert, toch niet een van de minste, zagen ze dat ik in heel goede doen was."

  Ik verwacht een rol in de lead-out. Los daarvan hoop ik  op wat vrijheid in de vroege vlucht.

  Edward Theuns

  De Tour staat voor de deur en Theuns moet zijn koffers nog pakken. Is de Belg wel voorbereid? "Ik had het parcours al bestudeerd omdat ik volop bezig was met mijn voorbereiding op de Tour", verzekert hij.

   

  Over de rol die "Theunix" gaat spelen de komende weken, is hij realistisch. "Ik verwacht een rol in de lead-out voor Mads Pedersen. Los daarvan hoop ik af en toe op wat vrijheid in de vroege vlucht."


  "Bauke Mollema wordt onze optie voor het klassement, daarnaast hebben we heel wat renners die kunnen strijden voor ritwinst. Het ene sluit het andere niet uit. Met een Jasper Stuyven in goede doen, kunnen we een ritzege ambiëren." 

  "Enorm respect voor Cavendish op en naast de fiets"

  Eerder deze week kreeg ook Mark Cavendish het nieuws dat hij naar de Tour mocht. "Mark is iemand waar ik enorm veel respect voor heb. Enerzijds voor zijn sportprestaties, maar ook als persoon."

   

  "Toen ik mijn rug gebroken had in de Tour, kwam hij na mijn herstel naast me fietsen en zei hij: "I'm happy you're back in the bunch!". Dat zijn dingen die wel indruk maken op je", weet Theuns. 

  Kan de Brit verrassen met een ritzege? "Zeg nooit nooit. Heel wat mensen dachten dat hij nooit meer een koers zou winnen, maar toch doet hij het in de Ronde van Turkije en de Ronde van België."

  Of de ploegmaats akkoord gaan met mijn muziekkeuzes is een ander verhaal...

  Edward Theuns

  Dat Edward Theuns meegaat naar de Tour zullen zijn ploeggenoten geweten hebben. Onze landgenoot staat bekend als de sfeermaker van de ploeg.

   

  "Ik kies geregeld de muziek op de teambus. Of de ploegmaats akkoord gaan met mijn keuzes is een ander verhaal", lacht Theuns.

   

  "Mijn muzieksmaak is nogal uiteenlopend, afhankelijk van mijn gemoedstoestand. Het helpt ook om elkaar op te peppen voor de ritten en de sfeer in de ploeg te houden."

  Sfeermaker Theuns in actie: