Spanje ligt voor cruciaal duel wakker van grasmat (waarop Duivels zondag spelen)

  De dag voor Slovakije - Spanje lag de grasmat in Sevilla er zichtbaar slecht bij.

  Voor de spelers is het een probleem, voor de media een alibi. In Spanje is de grasmat van het Estadio de la Cartuja in Sevilla een hoofdthema. Ook de Rode Duivels houden de situatie van hun volgende bestemming nauwlettend in de gaten.

  "De grasmat van La Cartuja, van kwaad naar erger."

  De titel boven het artikel van de Spaanse krant Marca liegt er niet om. Aanwezigen op de laatste trainingsessie voor Slovakije - Spanje zagen hoe de grasmat in Sevilla er dramatisch bij ligt. Vooral in de strafschopzones en middenstip is de toestand zorgwekkend.


  Al sinds de start van het EK is het veld een issue. Zowel trainer Luis Enrique als heel wat Spaanse spelers haalden de ondermaatse grasmat als groot nadeel aan. Ook Duivels-bondscoach Roberto Martinez uitte al voorzichtig zijn zorgen.

  22 millimeter

  Voor de openingsmatch tegen Zweden barstte de discussie los. De grassprieten in La Cartuja zouden 24 tot 26 millimeter lang geweest zijn. Maar Enrique en zijn technische staf eisten volgens meerdere bronnen om het gras zo kort mogelijk te maaien. Tot 22 millimeter.


  Een richtlijn die indruiste tegen het advies van de UEFA-experten. Die waarschuwden dat de grasmat gescalpeerd zou worden. Het zou de vele kale plekken (en gele kleur) kunnen verklaren in de match tegen Zweden.

   

  In de tweede groepsmatch tegen Polen leek de mat er opnieuw wat beter bij te liggen, maar toch sakkerden heel wat Spaanse spelers achteraf alweer over het veld.

   

  De UEFA counterde het gejammer door tussen de eerste twee wedstrijden een officieel onderzoek naar de grasmat uit te voeren. Het resultaat: de grasmat van La Cartuja kreeg de allerhoogste score toegekend.

  Alibi

  Volgens heel wat fans en media zijn de klachten van de Spaanse nationale ploeg dan ook louter een alibi voor de zwakke prestaties. Spanje kwam voorlopig niet verder dan een gelijkspel tegen Zweden (0-0) en Polen (1-1). Daardoor speelt het vanavond met het mes op de keel tegen Slovakije.

  Och ja, dit leuke statistiekje willen we u niet onthouden.

   

  Spanje speelt straks in witte shirts tegen Slovakije. De vorige keren dat het in die kleur aantrad in een groot toernooi was dat vaak geen succes: 6 nederlagen, 2 draws en slechts 2 zeges.

   

  Het gras én de shirts:  de excuses liggen klaar mocht het foutlopen.

  Lees ook: