Rode Duivels spelen zondag in bakoven van Sevilla: "Weinig zuurstof in de lucht"

  La Cartuja in Sevilla.

  Hun tegenstander kennen ze nog niet, hun bestemming wel: de Rode Duivels spelen zondagavond in Spanje hun 1/8e finale op Euro 2020. Sevilla sprong op de valreep in voor Bilbao, dat door corona moest afhaken. De Belgen zullen geconfronteerd worden met de Spaanse hitte en een matige grasmat.

  Bilbao zou normaal de Spaanse uitvalsbasis tijdens het EK worden, maar de Baskische autoriteiten konden door de coronamaatregelen het minimumpercentage voor toeschouwers in het stadion niet garanderen.

   

  Sevilla sprong in het gat, maar er wordt niet gevoetbald in de thuishaven van Sevilla of Betis. Het Estadio La Cartuja krijgt de eer om dit EK te ontvangen.

   

  Het multifunctionele complex werd gebouwd voor het WK atletiek van 1999 en telt een capaciteit van 60.000 zitjes. In 2003 werd de finale van de UEFA-cup tussen Celtic en Porto gespeeld in de 3e tempel van Sevilla.

   

  Het stadion werd ook al gebezigd voor finales van de Davis Cup en ook de Copa del Rey komt regelmatig op bezoek voor de finale.

  Rel met Luis Enrique

  De Spanjaarden werken er hun 3 groepswedstrijden af, maar de vervanger van San Mames bracht de Spaanse selectie nog geen geluk. Na twee draws hangt hun ticket voor de volgende ronde aan een zijden draadje.


  Bovendien moppert Luis Enrique over de staat van het veld in het stadion, dat voor maximaal 25 procent gevuld mag zijn (15.000 fans).


  Na het gelijkspel tegen Zweden van afgelopen maandag vertelde de Spaanse bondscoach dat het veld te dor was - nefast voor het Spaanse spel, dixit Luis Enrique.


  Er zou ook een discussie geweest zijn over hoe kort het grasplein gemaaid mocht worden. Door de verzengende hitte in Sevilla staan de terreinverzorgers alleszins voor een lastige opdracht.

  "Omstandigheden in Sevilla zijn lastiger dan in Sint-Petersburg"

  Nog een bijkomende factor voor zondag: de thermometer in Andalusië. 

   

  Ook gisteren was het zeer warm in Sint-Petersburg (net geen 30 graden rond 22 u, het aftrapuur in Rusland), maar commentator Peter Vandenbempt was eerder dit toernooi al ter plaatse in Sevilla en getuigt over de complexe omstandigheden.

   

  "In Sevilla was het toch anders en lastiger dan in Sint-Petersburg", vertelt hij.

   

  "Toen ik vorige week om 18 u naar het stadion in Sevilla stapte, was het nog 38 graden. Het is een vochtige warmte met weinig zuurstof in de lucht."

   

  De huidige weersvoorspellingen geven voor aanstaande zondag een heldere hemel met een maximumtemperatuur van 36 graden. De wedstrijd wordt om 21 u afgetrapt.

  Sevilla: Estadio La Cartuja (capaciteit: 60.000)

  wedstrijden in Sevilla
  14 juni Spanje - Zweden groep E
  19 juni Spanje - Polen groep E
  23 juni Slovakije - Spanje groep E
  27 juni België - 3A/D/E/F 1/8e finale